Senatul a votat pentru arestarea lui Dan Şova

221
Foto: Romania TV

S-a încheiat votul în cazul cererii de arestare preventivă a senatorului PSD Dan Şova.

Cererea DNA de reţinerea şi arestare a lui Dan Şova a fost încuviinţată. 95 de senatori au votat în favoarea cererii, 30 au votat împotrivă şi 2 voturi au fost anulate. 127 de voturi au fost exprimate.Dan Şova a plecat în lacrimi din Senat.

Când Dan Şova a luat cuvântul în Senat, acesta a declarat următoarele:

„- Mă aflu în faţa dumneavoastră pentru a treia oară anul acesta la un vot de ridicare a imunităţii. Cred că încep să mă apropii de recorduri nedorite. Pentru că sunt în situaţia aceasta, simt nevoia nu să vă solicit ceva, ci să vă aduc la cunoştinţă câteva date. S-a prezentat în faţa dumneavoastră un dosar de 3.000 de file care se referă la două infracţiuni – la un abuz în serviciu şi la un trafic de influenţă. Din cele 3.000 de file, referitoare la mine sunt 60 de pagini. Cele 60 de pagini nu sunt de probe, sunt un denunţ şi ordonanţele procurorului. Îmi asum ce spun. În dosar, şi dosarul este la Comisia juridică, în afară de denunţ, nu există niciun fel de probe. Există un denunţ, atât.

– Sunt unii dintre puţinii oameni din Senat care are o experienţă juridică de 20 de ani. Există o modă să vorbim despre renunţarea la imunitate. Stimaţi colegi, o spun eu încă o data- simpla discuţie despre renunţarea la imunitatea ne face de râs în Europa, râde toată lumea de noi. Toată lumea are imunitate, imunitatea parlamentară nu înseamnă imunitate juridică. În lumea justiţiei nu sunt zei.

– N-am văzut să fugă lumea de mine prin mall, nu văd de ce reprezint un pericol public

– Vă spun să votaţi aşa cum scrie la regulament şi în Constituţie potrivit propriei conştiinţe.”
Comisia juridică a Senatului a dat, în 24 noiembrie, un aviz favorabil cererii Justiţiei în cazul senatorului PSD Dan Şova.

După ce şi-a studiat dosarul de şapte volume (aproximativ 3.000 de pagini) timp de aproape patru ore, Dan Şova le-a spus senatorilor jurişti, la audiere, că este nevinovat.
Reprezentanţii PSD şi PNL au anunţat că vor vota în plen pentru ridicarea imunităţii lui Şova, în timp ce copreşedintele ALDE Calin Popescu-Tăriceanu a spus că le recomandă senatorilor din grupul formaţiunii sale să voteze împotriva cererii DNA.

ALDE, ca partid liberal, consideră oportună arestarea preventivă în cazul infracţiunilor săvârşite cu violenţă, în cazuri de flagrant şi atunci când persoana urmărită penal ar putea îngreuna aflarea adevărului. În cazul senatorului Dan Şova nu există fapte comise cu violenţă. Statutul juridic pe care-l are în prezent senatorul Şova permite anchetatorilor să urmărească întreaga sa activitate şi, ca urmare, el nu poate influenţa negativ mersul anchetei, a arătat miercuri Tăriceanu.

Potrivit DNA, în perioada octombrie 2011 – iulie 2014, Dan Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă Mihai Bălan, director general al CET Govora SA, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenta juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.