Ioan Oltean, şpaga la biserică, spovedania la DNA

154
Procurorii DNA ar putea solicita în perioada următoare ridicarea imunităţii lui Ioan Oltean, vicepreşedinte PNL.

Procurorii DNA i-au adus astăzi la cunoştinţă deputatului PNL Ioan Oltean, vicepreşedinte al partidului, că este urmărit penal pentru trafic de influenţă în dosarul ANRP. Potrivit acestora, Oltean ar fi luat mită în valoare de 600.000 de euro, în incinta unei parohii. Nu este exclus ca în perioada următoare aceştia să solicite şi ridicarea imunităţii deputatului în vederea reţinerii sale.

Procurorii DNA – Secţia de combatere a corupţiei au dispus efectuarea urmăririi penale faţă de Ioan Oltean, deputat în Parlamentul României la data faptelor şi în prezent, pentru infracţiunea de complicitate la abuz în serviciu.

În ordonanţa de efectuarea urmăririi penale se arată că ,,există date şi probe din care reiese faptul că, la data de 17.06.2010, suspectul Teodorescu Cătălin Florin, membru al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor, prin exercitarea abuzivă a atribuţiunilor de serviciu, cu încălcarea prevederilor legale, a aprobat raportul de evaluare prin care un teren în suprafaţă de 61.857 mp situat în municipiul Piteşti a fost evaluat la 108.932.000 lei, sumă acordată drept despăgubire lui Ion Rotaru, acţionarul majoritar al CS Universitatea Craiova. Terenul a fost supraevaluat cu suma de 87.291.596 lei, ceea ce reprezintă prejudiciu în dauna bugetului de stat. În acelaşi timp acesta a facilitat obţinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoana beneficiară a sumei de bani”.

Suma plătită în acest dosar de despăgubire reprezintă un sfert din totalul despăgubirilor plătite de ANRP în tot cursul anului 2011.

Persoana beneficiară a sumei de 108.932.000 lei (aprox. 25 milioane euro) cumpărase drepturile litigioase de la o alta cu doar câteva luni înainte de decizia comisiei ANRP, cu doar 750.000 euro. Vânzarea drepturilor litigioase s-a făcut după ce, timp de 8 ani, vânzătorul nu reuşise să obţină proprietăţile revendicate, ceea ce condusese şi la iniţierea unui proces in instanţă.

Din probele administrate în cauză a rezultat că deputatul Oltean Ioan, care avea relaţii cointeresate cu cesionarul şi cu președinta ANRP, şi-a exercitat influenţa la aceasta din urmă pentru urgentarea şi aprobarea despăgubirii în favoarea cesionarului. În schimb, numitul cesionarul i-a remis suspectului Oltean Ioan suma de 600.000 euro anterior datei de 17.06.2010, locul primirii banilor fiind în incinta unei parohii.

Deputatul PNL, Ioan Oltean, a fost ridicat astăzi de procurorii DNA de pe aeroportul Otopeni, după ce a fost citat cu mandat de procurori.