Vin banii de la APIA. Avansul este de 53,41 euro/hectar

485
Agricultorii așteaptă să înceapă plățile încă de săptămâna trecută. Foto: radio cluj.ro

Agenția Județeană de Plăți și Intervenții în Agricultură Olt a anunțat că a transmis către APIA central listele cu fermierii care au trimis solicitări pentru sprijinul acordat în agricultură, astfel că în zilele următoare încep să se facă plățile în avans.

 

Aproape 30.000 fermieri din județ așteaptă în perioada următoare să primească avansul la plata SAPS care se acordă în baza cererilor depuse la agențiile locale și agenția județeană a APIA până la începutul verii. Aceste plăți ar fi trebuit să înceapă, conform promisiunii guvernanților, încă de la începutul săptămânii trecute, astfel că, pentru că acest lucru nu s-a întâmplat, fermierii amenințau deja cu proteste în fața sediilor APIA.

Avansul este de 53,41 euro/ha (la un curs de 4,4176 lei pentru un euro, stabilit de Banca Centrală Europeană la 30 septembrie 2015), din județ fiind transmise către APIA central liste cuprinzând 29.907 fermieri. Alți peste 6.500 de fermieri, cuprinși în eșantioanele de control (control clasic, control prin teledetecție, alte tipuri de control), vor afla până la jumătatea lunii decembrie care sunt concluziile controlului și pentru ce suprafață vor beneficia de plăți. „Noi am transmis listele, APIA central urmează să facă plățile, pentru toți fermierii din țară, așa că este greu de spus când, efectiv, vor intra banii în cont. Cert este că se încep aceste plăți, în perioada imediat următoare. Cât despre fermierii cuprinși în eșantioanele de control, aceștia vor primi plata în avans, probabil, pe la jumătatea lunii decembrie“, a declarat directorul adjunct al APIA Olt, Gheorghe Dumitrescu.

În altă ordine de idei, directorul-adjunct al APIA a precizat de asemenea că în aceste zile s-a mărit considerabil și numărul fermierilor care merg la centrele locale ale APIA pentru a depune solicitările de sprijin acordat în urma efectelor secetei din vară. „Au început în sfârșit să vină, acum, că ne aflăm aproape de finalul perioadei de depunere“, a declarat Dumitrescu. Cu toate acestea, e greu de crezut că în Olt se va atinge cel puțin jumătate din numărul cererilor depuse inițial la primării (aproximativ 29.000), condițiile în care în acest an se acordă despăgubirile pentru culturile calamitate de secetă impunând întocmirea unui dosar extrem de bine pus la punct și justificarea pierderii suferite în mod real. Banii în cadrul acestei măsuri ar urma să vină de asemenea până la finele acestui an.