Uitate prin birourile de la ITM Olt

97

Nefolositoare dar importante. Aşa par a fi cărţile de muncă. Cu toate acestea, mulţi angajaţi le-au… abandonat după ce au aflat că ele nu mai sunt valabile.

Mii de cărţi de muncă, reprezentând cca o treime din totalul acestor documente aflat în gestiunea ITM la începutul lui ianuarie 2011, se mai găsesc încă în birourile de la Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt, deşi ar fi trebuit să ajungă, în ultimii ani, în posesia titularilor. Chiar dacă de trei ani ele nu se mai folosesc, documentele le sunt necesare proprietarilor la întocmirea dosarului de pensionare. Situaţia persistă în ciuda numeroaselor demersuri făcute de către angajaţii Inspecţiei Muncii pentru ca titularii să le ridice

 

Modificări legislative necunoscute de angajaţi

Constantin Tulică din comuna Strejeşti, judeţul Olt, lucrează de peste un deceniu cu carte de muncă. În ultimii ani munceşte la aceiaşi firmă. Omul nu are acasă cartea de muncă în care sunt precizate mai multe informaţii cu privire la perioada de achitare a contribuţiilor către bugetul de stat sau sporurile corespunzătoare grupelor de muncă. Nimeni nu i-a spus că ar trebui să intre să-şi ridice carnetul de muncă. Actul în cauză, fără să ştie titularul, a fost ridicat de către agentul economic şi este păstrat la firmă.

,,Nu, nu am acasă cartea de muncă… Nu mi-a spus nimeni că trebuie să mă prezint să o ridică. Aici, am înţeles, că nu este pentru că a fost luată de un reprezentant al firmei. O să-mi spună ei când să intru în posesia ei. Acum nu-mi trebuie”, a declarat bărbatul.

 

O treime dintre carnetele de muncă, încă la ITM Olt

Mii de angajaţi din judeţ nu se află în situaţia lui Constantin Tulică. Oamenii, din motive diverse, dependente sau independente de voinţa lor şi-au abandonat pur şi simplu carnetele de muncă la Inspectoratul Teritorial de Muncă Olt.

,,Peste 6800 de carenete de muncă dinc ele cca 25.000 existente în posesia instituţiei la începutul anului 2011 se mai află încă la noi deşi trebuiau să fie la titulari. Noi am făcut tot felul de informări prin care-I invitam pe angajaţi să-şi ridice cărţile de muncă. Am dat anunţuri, am făcut apel prin intermediul mass-media… În ciuda acestui fapt nu am reuşit să scăpăm de ele. Deocamdată, pentru că legea nu prevede nimic expres în această situaţie, le păstrăm la noi, aici, sub pază”, a declarat Cristian Ungureanu, inspectorul şef al ITM Olt.

 

Apeluri peste apeluri pentru ca angajaţii să- şi ia carnetele de muncă

Pentru a intra în posesia carnetelor de muncă oltenii trebuie să se adreseze printr-o cerere conducerii ITM Olt. Pe baza acesteia şi a actului de identitate, li se eliberează, în aceiaşi zi actul amintit.

,,Pot veni oricând, în timpul programului instituţşiei şi, pe baza unei cereri şi a actului de identitate, să intre în posesia cărţii de identitate. Acest lucru se întâmplă imediat pentru că noi le avem aşezate în ordine alfabetică şi identificarea cărţii de identitate a solicitantului nu necesită prea mult timp”, a mai susţinut şeful Inspecţiei Muncii.

Potrivit acestuia, din ce în ce mai puţini angajaţi răspund apelului instituţiei de a-şi ridica carnetul de muncă.

,,În primul an numărul celor care şi-au ridicat cărţile de muncă a fost mare dar, apoi, ritmul eliberării acestora s-a redus. În ultima perioadă abia dacă mai eliberăm săptămânal câteva cărţi de identitate”, ne-a mai declarat Ungureanu.

 

Decedaţi sau la muncă în afara ţării, de ani buni

Conducerea Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt susţine că majoritatea titularilor carnetelor de muncă aflate încă în birourile instituţiei sunt persoane plecate din ţară sau care între timp au decedat.

,,Noi facem permanent apeluri pentru ca oamenii să vine să-şi ia carnetele de muncă dar din păcate numărul celor care vin sunt dinc e în ce mai puţini. Din informaţiile care au ajuns la noi reiese faptul că majoritatea titularilor sunt plecaţi din ţară de ani buni sau, între timp, au decedat. Cum documentul nu poate fi solicitat decât personal, atunci nimeni nu mai vine după el”, a afirmat Cristian Ungureanu, inspector-şef ITM Olt

 

Cărţile de muncă, utile la dosarul de pensie

Angajaţii care au intrat în posesia cărţilor de muncă susţin că le-au pus la loc sigur, că nu se ştie când şi pentru ce le-ar putea fi folositoare.

,,Nu mi-a spus nimeni când am luat-o că trebuie să am grijă de ea că îmi trebuie la întocmirea dosarului de pensie. Doamne fereşte să o pierd că nu am de unde să iau alta. Nici măcar pentru a face o copie. Cred că era mai bine să fie păstrate aici, unde au fost, sau la Casa de Pensii, dacă tot o să ne trebuiască la pensie”, ne-a mărturisit Maria, o fostă angajată.

Nici Gicu Crângureanu nu avea habar la ce i-ar mai folosi cartea de muncă pentru că nimeni nu i-a spus a ctunci ând l-a informat că trebuie să o ridice şi nici când a venit la ITM pentru a intra în posesia documentului.

,,Am pus-o bine, la acte, gândindu-mă că, la un moment dat, s-ar putea să am nevoie de

ea. Nu ştiam exact când şi nici la ce mi-ar trebui”, a afirmat bărbatul

 

Legislația în vigoare nu prevede un termen până la care aceste cărţile de muncă trebuie ridicate de la ITM de către titulari şi nici repercursiuni pentru cei care le abandonează în grija angajaţilor instituţiei.