Ghiţă a devenit vedetă pe net, chiar dacă nu a văzut niciodată un PC şi nici nu ştie ordinea tastelor Proprietarii lui l-au împins în faţă. Tot mai mulţi ţărani din Olt aleg să-şi valorifice porcii pentru aceste sărbători în urma anunţurilor pe internet. Ei profită de faptul că, în era internetului, vânzările on-line merg mai bine decât cele tradiţionale. Astfel, marfa specială de Crăciun, nu se află la kilometri distanţă, în târguri, ci la un click distanţă, pe site-urile pline de anunţuri şi fotografii cu rotofeii guiţători.
Niculina Cărămizoiu, din comuna Brebeni, a crescut în acest an patru porci. Încercând să caute cumpărători, femeia a aflat că la modă este acum să apelezi la internet aşa că a rugat pe cineva să-i posteze şi ei un anunţ.
,,L-am rugat şi eu pe băiatul unei verişoare să-mi pună şi mie anunţul pe calculator cum l-au pus pe al lor de au venit cumpărătorii şi au scăpat de porci… Că ei aşa i-au vândut şi au avut mai mulţi. În anii trecuţi mergeam prin târg sau se interesau poamenii din comună încă de prin luna septembrie… Acum am văzut că nu mai e aşa mare interes şi mi-a fost teamă să nu rămân cu porcii nevânduţi că i-am crescut că avem şi noi nevoie de bani”, ne-a mărturisit tanti Niculina.
Femeia s-a declarat mulţumită de cum au evoluat lucrurile după postarea anunţului.
,,M-au sunat vreo 4-5 persoane în două zile. S-au interesat şi au promis că vin să-i vadă. Unul a veni şi a cumpărat. Am avut patru porci şi mai am trei. Sper să vină şi cei care au promis, să le placă animalele şi să dau porcii. Pentruc ei care nu au unde să-i sacrifice le permitem să-i taie şi aici, la noi”, a mai susţinut femeia.
Tanti Niculina e mulţumită şi de preţul cu care a reuşit să-l comercializeze pe Ghiţă, cel de 140 de kg, pe care a reuşit să-l înstrăineze.
,,Preţul e ca şi la piaţă… Dacă ar fi să mergem… Noi spunem un preţ, cumpărătorul face o ofertă, e cer mai mult ei dau mai puţin şi, în cele din urmă, facem afacerea. Eu iau banii iar omul pleacă de la mine cu animalul: viu sau tăiat, cum doreşte. Pe ăla pe care l-am dat am cerut 9 lei pe kilogram şi l-am dat, în final cu 8,5 lei pe kilogram
Dacă ţăranii, care au de vânzare porci, par să se fi despărţit mai uşor de tradiţia comercializării guiţătorilor în târguri şi oboare, adaptându-se erei moderne a comerţului on-line, nu la fel stau lucrurile când vine vorba de cumpărători. Ei sunt mai sceptici în privinţa achiziţionării animalelor de pe internet. Ei preferă să-şi aleagă animalul pentru sacrificat în mod tradiţional, din târguri şi oboare sau de la ţărani direct, prin intermediul prietenilor sau a simplelor cunoştinţe.
,,Nu aş cumpăra porc de pe net. Prefer să merg în târg sau la ţăran în curte. Aşa sunt sigur că nu mă trezesc că dau banii pe un animal bolnav şi, sincer să fiu, cred că nici nu este legal acest comerţ cu animale vii pe internet”, a declarat Renică Diaconescu, un cunoscut medic slătinean.
,,Nu am bani pentru a cumpăra porc nici din târg nici de pe internet. De sărbători cumpăr de la magazine ceea ce îmi trebuie ca să facem sărbătorile”, a afirmat o bătrânică.
,,Cred că nu prea este vorba de un comerţ legal… Există un mare risc să dau banii şi să mă trezesc cu un animal bolnav, în cazul în care şi plătesc cu cardul pe internet. Dacă e vorba doar de anunţ, atunci se pune problema transportului… te poţi duce la om acasă şi să nu-ţi placă atunci cresc cheltuielile dacă povestea se repetă”, a mai susţinut şi un bărbat trecut de vârsta a doua.
Inspectorii DSV Olt îi contrazic pe scepticii comerţului cu porci pe net. Ei nu văd nimic ilegal în vânzarea animalelor pe internet atâta timp cât se respectă normele în vigoare.
,,Din punctual nostrum de vedere, nu există nimic ilegal în comercializarea porcilor pe internet, prin intermediul postării unor anunţuri. Ca orice bun comercializat, el trebuie să aibă un certificate de calitate sau de sănătate. În cazul porcilor, documentul în cauză este eliberat de medicul veterinar concesionar”, a afirmat Veronel Bolborea, directorul Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor.
Acesta a precizat că, potrivit legislaţiei, porcii, asemeni altor animale şi al păsărilor, pot vi valorificaţi în târgurile săptămânale autorizate. Din păcate, la această dată, în judeţ nu există niciun târg autorizat sanitary-veterinar aşa că… este interzisă comercializarea lor în astfeld e spaţii.
,,În unele localităţi, primarii ar putea să solicite autorizarea sanitar-veterinară a târgurilor dar nu o fac. Dacă târgul este neautorizat… oficial nu se comercializează păsări şi animale acolo şi astfel de neregulile descoperite nu răspunde administratorul târgului, în speţă primpria. Dacă se fac demersurile, se plătesc taxele de autorizare, în caz de neregului cei care plătesc sunt primarii”, a mai afirmat reprezentantul DSVSA Olt.
Kilogramul de carne de porc în viu se vinde în aceste zile, indiferent de metoda de comercializare, cu 8-9 lei, în funcţie de mprimea şi de rasa animalului.