Condamnaţi în zadar

68

Sute de slătineni sunt condamnaţi la muncă în folosul comunităţii pentru neplata amenzilor primite. Pentru că, şi în acest domeniu, legislaţia a fost ,,făcută pe genunchi, iar autorităţile nu-I pot constringe pe condamnaţi să pună mâna pe coada măturii sau pe lopată, majoritatea nici nu muncesc nici nu-şi achită amenzile. Potrivit statisticilor, doar 30% dintre condamnaţi ajung să presteze orele de muncă în folosul comunităţii.

 

Muncă în loc de amendă

Floarea Buruiană are 54 de ani.  Pentru că nu are serviciu nici ea şi nici copiii, se ocupă cu strânsul Pet-urilor sau a fierului vechi. Într-o zi, a luat-o cu căruţa cu fier vechi pe unul dintre bulevardele importante ale Slatinei şi s-a ales cu o amendă de 200 lei. Pentru că nu a avut bani să o plătească, a fost condamnată să muncească o săptămână în folosul comunităţii.

,,Nu am loc de muncă nici eu şi nici băieţii. Ca să trăim adunăm Pet-uri şi fier vechi pe care le predăm la centrele de colectare. Le cărăm cu căruţa. Într-o zi ne-au prins poliţiştii şi ne-au dat amendă. Cică nu aveam ce să căutăm cu căruţa pe acolo. Dacă eu abia de fac rost de bani de pâine şi de mâncare, amenda din ce să o pllătesc? Am ales să vin la muncă. Vin şi muncesc şi pentru mine şi pentru copii că ăltia,poliţiştii de la locală parcă doar pe noi, ţiganii ne văd că mergem cu căruţa prin oraş… Doar noi cică facem rău în rest…toată lumea respectă legea”, ni s-a destăinuit dezamăgită femeia.

 

Sute de condamnaţi la muncă în folosul comunităţii

Floarea Buruiană nu este singurul cetăţean al municipiului condamnat la muncă în folosul comunităţii prin convertirea amenzilor în ore de muncă. Anual amenzile a sute de slătinenei, primite de la autorităţile din judeţ sau din ţară, sunt transformate în ore de muncă în folosul comunităţii. Cel puţin 50 şi cel mult 300 ore de muncă pentru un proces-verbal de amendă.

,;De la începutul anului am primit peste 160 de mandate de al instanţele de judecată prin care amenzile slătinenilor au fost transformate în ore de muncă în favoarea comunităţii. Doar o treime dintre mandate sunt puse în executare, la solicitarea celi care trebuie să presteze munca. Cei mai mulţi dintre cei care trebuie să muncească, nu se prezintă la Primărie, ştiind că nimeni nu are ce să le facă. Noi aşteptăm ce aşteptăm pentru ca orele de muncă să fie efectuate. Dacă vedem că nu sunt şanse să se întâmple acest lucru, ne adresăm instanţei pentru a transforma la loc orele de muncă în folosul comunităţii în amendă. Majoritatea solicitărilor noastre au fost respinse. În special cele din afara judeţului. Există anumite instanţe care, pur şi simplu resping din start astfel de solicitări pe motiv că o perdoană intrată în faliment personal este foarte greu să mai scape din situaţia delicată în care a intrat. Înainte de a se adresa instanţelor de judecată pentru transformarea amenzilor în ore de muncă, noi facem o anchetă socială la domiciliul celui amendat. Dacă el nu are bunuri care să poată fi executate şi nici nu are venit pe care să instituim poprire, atunci ne ducem la instanţă pentru a solicita transformarea amenzii în muncă în favoarea comunităşii ”, a declarat Mihai Idita, secretarul primăriei Slatina

 

,,Campionul” , un an pentru Slatina

 În dreptul unor slătineni care s-au considerat şmecheri s-au adunat, de la începutul anului, chiar şi câteva mii de ore de muncă. Este şi cazul unui tânăr certat cu Codul rutier. El a încasat doar în şase luni vreo 24 de amenzi.

,,Valoarea amenzilor s-a ridicat la peste 7.500 lei. Ele au fost transformate în 1300 ore de muncă în folosul comunităţii. Aceste ore sunt doatr pe un mandate ce însumează mai multe amenzi dar el are mai multe mandate aşa că se poate spune că ar trebui să muncească ani buni pentru municipalitate”, a mai spus Idita. Practic el ar trebui să muncească zilnic, opt ore pe zi, timp de peste un an.

,,Aceste persoane muncesc cot la cot cu beneficiarii Legii 416. Ei sunt folosiţi la întreţinerea stadionului, la tăiat de iarbă, măturat… Nu este nimic special. Programul nu este unul rigid”, a susţinut Iulius Oancea, reprezentant Direcţia de Patrimoniu Slatina.

 Cei care nu se prezintă la muncă, primesc noi amenzi, care în final se transformă în noi ore de muncă. Rar se întâmplă ca să orele de muncă să fie retransformate în amendă  şi mai rar ca titlarul acesteia să o achite.