Tratamentul din grădină: Fermierii olteni şi legumele speciale

131

Tot mai mulţi legumicultori din Olt au început să cultive, de câţiva ani, diverse legume mai speciale, dedicate cu precădere diabeticilor. ,,Roşia ciocolată” sau ,,Castravetele chinezesc” sunt doar o parte dintre acestea. Deşi mai puţin productive decât cele autohtone, acestea sunt mult mai profitabile, datorită preţului care este şi de cinci ori mai mare.

 

Cultivă cu success… Mormodica

Unul dintre cei mai recunoscuţi fermieri din Olt pentru legumele-tratament pe care le cultivă este nea Marin Paunel din Pleşoiu. El a a început să cultive, de câţiva ani, mai multe legume speciale, destinate persoanelor fără o sănătate de fier. Nu le cultivă pe suprafeţe foarte mari, pentru că încă testează piaţa. Deşi nu a pus decât câteva seminţe de Mormodica sau Castravete chinezesc şi câteva arii de ,,roşii de ciocolată”, fermierul este mulţumit.

,,Am început să cultiv Mormodica sau Castravetele chinezesc acum vreo trei ani. Mi-a adus băiatul câteva seminţe l-am pus şi… a răsărit ce vedeţi. Când am văzut, l-am întrebat ce să fac cu fructele astea ciudate. Aşa am aflat că fructul al cărui gust amărui este foarte bun pentru persoanele care au probleme cu ficatul, colesterolul sau glicemia. Exteriorul este amărui dar nu aşa de rîu ca să nu se poată mânca. Este bines ă fie consumat în stare naturală. Dimineaţa, pe nemâncate, câte două-trei guri e castravete şi în câteva săptămâni glicemia revine la nivel normal. Este extraordinar. Mi-au spus şi mie nişte bucureşteni care au cumpărat… Bag seamă că ei ştiau, că mi-au cumpărat mulţi. De la castravete ăsta se mănâncă şi seminşele de la interior. Ele sunt îmbrăcate ntr-un mucus. Sunt ca nişte bomboane. Se suge acel mucus care este dulce”, ne-a declarat nea Marin.

 

,,Roşia de ciocolată”,  se vinde ca ,,păinea caldă”

Roşia de ciocolată i-a câştigat prin profitul adus an de an locul printre legumele preferate ale lui nea Mărin. Anul acesta a cultivat cu roşiile de culoare închisă câteva arii.

,, Nu sunt pretenţioase la cultivat, aceste roşii dar sunt foarte căutate pentru că ele conţin o substanţă care conduce la scăderea glicemiei celor care au diabet. Am început să le cultiv cu mai mulţi ani în urmă şi, de atunci, în fiecare an, le cultiv pe o suprafaţă mai mare. Merg foarte bine. Nu vine unul să cumpere un kilogram. Toţi vor câte trei-patru-cinci kilograme. Le bagă în frigider şi le consumă ca şi pe cele normale: le fac salată, la aperitiv, cu puţină sare sau brânză… Nimic special doar că sunt mult mai sănătoase decât cele normale. Eu mai cultiv şi alte soiuri de roşii precum roşia roză sau cea portocalie… sunt frumoase, dau bine pe farfurie, au şi gust foarte bun, cum era odată, doar că nu au acelaşi efect ca roşia neagră sau de ciocolată, cum I se mai zice”, a afirmat fermierul.

El susţine că toate aceste soiuri de legume-tratament sunt aduse dina fară şi aclimatizate la noi în ţară de puţin timp.

 

Castravetele cu gust de Kivi, preferatul celor mici

Marin Păunel a mai cultivat în trecut şi Castravete African. Acesta are o formă la fel de ciudată precum cel chinezesc.Spre deosebire de ultimul, acela avea gust de kivi şi era extrem de dorit de către copii, care-l consumau ca pe orice fruct.

,,Am fost mulţumit şi de cum a mers Castravetele African. Îl videam la fel ca pe ăsta, la bucată. Luau oamenii câteva bucăţi pentru coăpii.A vea un gust plăcut, de kivi”, susţinea Valerica păunel, soţia fermierului.

,,Mare parte din aceşti castraveţi i-am vândut de acasă. Au aflat de el slătinenii şi veneau şi-l luau de acasă. În rest îl vindeam, ca şi pe acestea, prin târguri, pe unde mergeam cu legumele noastre bio. Mergeau bine pe pieţele din Ardeal dar şi din Bucureşti sau Timişoara… Au aflat oamenii de roşiile şi castraveţii de diabet şi cumpărau chiar dacă preţul era mult mai mare decât la legumele consecrate. Un castrevete chinezesc se vinde cu 3-4 şi chiar 5 sau 7 lei bucata, în funcţie de mărime. Ei sunt uşori şi nu merge să-I vindem la kilogram. Sunt mari şi uşori… Îi vindem la ucată şi merge… Ei sunt copţi atunci când expodează, când se desfac la vârf şi se văd şeminţele roşii”, a mai afirmat femeia.

 

Porumbul de fiert, extrem de profitabil economic

Pe zeci de ari, nea Mărin cu familia sa a cultivat în acest an şi porumb zaharat.

,,Îi spune aşa pentru că este foarte dulce. Ce vedeţi aici este cea de a doua recoltă. Pe prima am valorificat-o. Am vândut-o la bucată cu 40,50 de bani ştiuletele, pentru fiert. A mers bine, sunt mulţumit de profit. Porumbul asta conţine în cantitate mare un zahăr care e permis şi diabeticilor. E porumbul acela pe care-l găsim în amestecul Mexican de legume. Putem să-I punem într-o pungă în congelator şi să-I consumăm la iarnă. Sunt foarte buni.. Sunt foarte dulci şi foarte moi spre deosebire de porumbul pe care-l ştim şi care e de fapt porumb furajer, pentru hrana animalelor şi păsărilor”, ne-a mai spus nea Mărin despre legumele –medicament din grădina sa care este compusă mai mult din spaţii protejate, deşi neîncălzite.

Din modul în care ne povestea despre fiecare soi de legume din grădină, am tras concluzia că dragostea sa pentru tot ce poate produce fiecare din noi este la fel de mare ca a părinţilor cu mulţi copii pentru urmaşii lor.

 

Fermierii olteni în căutarea… clienţilor

Fermierul nostru nu este singurul din judeţ care a nceput să se aplece în ultimul timp spre culturile de legume speciale, dacă ne este permisă această exprimare. Deşi mai reduse cu aproape 30% în ceea ce priveşte producţia, aceste legume au adus un profit mai mare celor care le-au cultivat. Preţul este, în cazul roşiilor de ciocolată de patru şo chiar cinci ori mai mare. Cât priveşte suma încasată de pe urma castraveţilor cinezeşti sau africano, ea este chiar mai mare de atât.

Din ce în ce mai mulţi fermieri din Olt cultivă soiuri speciale de legume, în speranţa că acestea le vor răsplăti munca depus.

,,Din ce în ce mai mulţi fermieri din Olt încearcă să-şi maximizeze profitul prin scoaterea ăe piaţă a unor soiuri de legume al căror consum se spune că are efecte benefice pentru suferinţii de boli ale ficatului, în special, cei care au probleme cu colesterolul.Acum, nimeni nu poate spune cu exactitate dacă chiar au un effect  pentru că nu au fost făcute studii dar… se fac unele conexiuni cu efectul anumitor substanţe pe care acestea le conţin cu tratarea unor afecţiuni”, ne-a declarat Maria Bpodescu, specialist în cadrul DADR Olt.