Poliţiştii olteni se judecă cu şefii

291

Zeci de poliţişti din Olt au dat în judecată Inspectoratul Judeţean de Poliţie pentru neacordarea unor drepturi de natură salarială dar şi ca să anuleze unele acte administrative pe care le consideră nedrepte. Aproape şapte sute de oameni ai legii se pregătesc şi ei să se adreseze judecătorilor pentru a-şi primi banii datoraţi de stat, în contul orelor lucrate peste program, în zilele de week-end sau sărbători legale. Potrivit sindicaliştilor, raportat la aceiaşi perioadă a anului trecut, poliţiştii din Olt au de recuperat, doar la începutul semestrului II, cca 150.000 de ore .

 Oamenii legii şi voluntariatul impus de şefi şi stat

Dragoş Florea lucrează ca agent în Poliţie de peste opt ani. De la începutul acestui an, pentru sutele de ore lucrate în plus el nu a primit nici liberele prevăzute de lege dar nici bani în plus la salariu. După un calcul sumar, omul a lucra doar din iunie şi până acum 21 de zile, adică peste 160 de ore.

,,Noi venim la muncă, atât în zilele normale cât şI în cele de sărbători legale… Am venit şi vom veni chiar dacă, în ciuda unui ordin de ministru, nu am fost plătiţi pentru munca prestată în plus şi nici nu am primit zile libere.Să sperăm că, până la finele anului, vom primi şi noi măcar o parte din banii care nis e cuvin”, a declarat Dragoş unul dintre cei mai sârguincioşi oameni ai legii din judeţ

 Majoritatea poliţiştilor vorapela la instanţa de judecată

În situaţia lui Dragoş sunt aproximativ 700 de angajaţi ai Inspectoratului Judeţean de Poliţie Olt, potrivit SNPPC Olt. Ei au de recuperat fiecare contravaloarea a sute de ore de muncă prestate în afara programului, în week-enduri sau sărbători legale. În total, ei au lucrat fără a fi plătiţi peste 150.000 de ore.

,,Din sindicatul nostrum fac parte cam 70% dintre angajaţii IPJ Olt, poliţişti sau personal auxiliar. Cei mai mulţi dintre ei au de primit bani ca urmare a orelor lucrate în plus, în zilele de sărbătoare legală sau week-end. Deşi în mai, după protestele noastre, a fost dat un ordin de ministru prin care dacă nu primim libere pentru orele lucrate în plus în termen de 60 de zile, orele ni se plătesc, nimeni nu a primit niciun bani. Mai aşteptăm până la finele anului şi apoi ne vom adresa judecătorilor. Până atunci facem toate demersurile prevăzute de lege pentru a ne intra în posesia drepturilor”, a declarat agent şef adj.Cristel Ioţu, vicelider SNPPC Olt.

 Cei mai curajoşi poliţişti şi-au dat şefii în judecată

Zeci de poliţiştii au dat deja în judecată IPJ Olt pentru a-şi recupera anumite drepturi băneşti sau pentru a anula anumite acte administrative prin care le considerau nedrepte. Numărul poliţiştilor care se vor judeca cu IPJ Olt va creşte simţitor de anul viitor când majoritatea oamenilor legii se vor adresa instanţei pentru a primi banii pentru orele lucrate suplimentar.

,,Nu dorim să ne purtăm ăe uşile instanţelor de judecată dar o vom face dacă vom fi în continuare ingnoraţi de şefi. Noi nu vrem decât să ne primim drepturile. Avem copii, avem cheltuieli iar aceşti bani ne sunt extrem de utili. Pentru ei plecăm de acasă… Noi ne-am făcut datoria acolo unde a fost nevoie de noi, ne-am respectat şi îndeplinit atribuţiile de serviciu aşa ar trebui şi statul, prin IPJ Olt, să-şi respecte obligaţiile.â

 

Trataţi cu flit de conducerea IPJ Olt

Conducerea Inspectoratului Judeţean de Poliţie Olt a fost solicitată pentru a prezenta oficial un punct de vedere cu privire la nemulţumirile poliţiştilor. Cu toate că solicitarea a fost clară, în locul unui răspuns concret, mai marii IPJ Olt ne-au trimis o precizare cu privire la conţinutul ordinului de ministru emis în luna mai. Pentru noi ca şi pentru sutele de poliţişti cărora statul le este dator, acest răspuns nu prezintă niciun fel de interes. Ba, mai mult, ne demonstrează că statul, cel care impune regulile în această ţară, este primul care nu le respectă. Din nefericire, de plătit pentru ignorarea legilor acestei ţări plătesc doar cetăţenii nu şi statul.