Şomerii de vârsta a III-a

53

Şomerii trecuţi de prima tinereţe se plâng că la vârsta lor nu mai ai nicio şansă să îi dea cineva afară şi să treacă iar pe un şomaj decent, mai ales că vin tare din urmă generaţiile noi de şomeri.

„Am un prieten, ne ştim de mult, făceam anticameră la Forţele de Muncă încă de prin ’90. Atunci era viaţă. Acuma, ce să vezi, se băgase paznic la un butic şi s-a pomenit că nu-l mai dă afară! A încercat de toate, a dat foc, a adus curve în butic, nimic! Acuma îi e frică să nu-l prindă pensia angajat, asta i-ar mai lipsi, l-ar distruge”, povesteşte un şomer aflat la o coadă la AJOFM Olt.

Şomerii se plâng că statul nu le asigură condiţii suficiente pentru a putea sta în şomaj cu capul sus, dându-le mereu emoţii în ce priveşte disponibilizările.”Aţi văzut la Oltchim, stau secţii întregi în expectativă: intrăm sau nu intrăm în şomaj. Toţi sunt cu sufletul la gură, dar decizia se tot amână. Între timp, vin fel de fel de derbedei care intră în şomaj pe motiv că n-au luat BAC-ul”, mai spune interlocutorul nostru. Şomerii trecuţi de 50 ani propun Guvernului o schemă prin care şomerii cu vechime mare în şomaj să primească o indemnizaţie de şomaj adecvată. „Vrem să ni se recunoască meritele. Nu stai 15 ani în şomaj dacă n-ai o calificare, nu?”.