Multe emoţii zilele trecute la Centrul Cultural „Eugen Ionescu” din Slatina Olt, unde, în prezenţa ministrului delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, Mihnea Cosmin Costoiu, a avut loc festivitatea de premiere a elevilor olteni cu rezultate deosebite la olimpiadele şi concursurile naţionale şi internaţionale, dar şi a celor care i-au îndrumat spre marea performanţă.
Prima care le-a mulţumit elevilor dar şi dascălilor care i-au pregătit, pentru performanţele obţinute şi promovarea şcolii oltene a fost Felician Man, inspectorul general al IŞJ Olt.
„Aţi obţinut premii importante, mă înclin în faţa dumneavoastră, a muncii dumneavoastră, a echipelor de învingători ale şcolii româneşti – elevi, profesori şi părinţi”, a spus Felicia Man.
Numărul performanţele şcolare în Olt a crescut foarte mult în ultimul an. Dacă anul trecut numărul olimpicilor a fost de 17, anul acesta el a ajuns la 69 de elevi. Împreună cu cei 34 de profesori îndrumători, olimpicii olteni au fost recompensaţi cu diplome, plachete, flori dar şi premii în bani.
Printre premiaţi s-a numărat şi elevul care a reuşit performanţa de a fi premiat la concursul ”Space Settlement Design Contest”, organizat de NASA, dar şi membri echipei de fotbal a Clubului Sportiv Şcolar Corabia, care au câştigat finala Cupei Hagi şi vor reprezenta România la turneul final al Cupei Mondiale pentru Copii de la Londra.
Elitele şcolii oltene au fost îndemnate să continue pe drumul performanţei şcolare şi să promoveze nevoia de educaţie în rândul colegilor lor de către şeful administraţiei judeţene.
„Am inima plină de bucurie pentru că anul trecut am avut de acordat 17 premii, iar acum avem 69 de elevi cu performanţe la olimpiade. Sperăm ca anul viitor această sală să fie neîncăpătoare pentru mulţimea de elevi pe care să îi premiem. Să facem această festivitate pe stadion. Atunci când vom reuşi acest lucru, România va fi cea mai puternică ţară din lume. Copiilor le-aş spune că nu s-a schimbat nimic. Proverbu «Cine are carte, are parte» este mereu actual, chiar dacă uneori se întâmplă şi accidente”, a spus Paul Stănescu, preşedintele CJ Olt.
Pentru ca performanţele lor să se răsfrângă în timp asupra comunităţii din care provin, factorii de răspundere de la nivel central au recunoscut că mai multe obligaţii:
„Sper ca cei mai tineri de azi să continue alături de noi. Cei mai mici în liceele din Slatina, cei mai mari în universităţi româneşti. Pentru că doar împreună şi doar ţinând elitele, de la cea mai mică vârstă până la cea mai înaintată, avem o şansă reală de a face ceva acasă. E datoria noastră să apreciem acest lucru şi să putem să-i ţinem, să creăm mecanisme, să creăm acea emulaţie prin care să rămâneţi acasă. Mai devreme sau mai târziu, cei mici vor ajunge în locul nostru şi trebuie să încercăm să facem şi pasul de la performanţa din şcoală, la performanţa din viaţă. Şi suntem datori să creăm împreună şi să dezvoltăm centrele de performanţă. Pentru că din centrele de performanţă se selectează mai uşor, mai bine, mult mai util pentru societate, cu adevărat valorile acestui neam. Şi vă invit împreună să continuăm această dezvoltare”, a declarat ministru delegat pentru Învăţământul Superior Mihnea Costoiu, la festivitatea de premiere.
În funcţie de preformanţele obţinute premianţii au fost răsplătiţi cu premii cuprinse între 400 şi 1.000 lei. Valoarea totală a premiilor acordate din bugetul CJ Olt pentru recompensatea rezultatelor de excepţie obţinute de elevii olteni a fost de 70.600 lei.
Câştigătorii locului I la Olimpiadele naţionale, elevul Adrian Vulpe, premiat de NASA, cei calificaţi în loturile lărgite ale României pentru Olimpiada balcanică de matematică pentru junior şi Olimpiada internaţională de fizică, precum şi câştigătorilor Cupei Hagi au primit câte 1.000 lei.
Elevii care au obţinut premiul al II-lea la Olimpiadele naţionale de specialitate au fost premiaţi cu câte 800 lei, cei care s-au clasat pe locul III la aceleaşi competiţii au fost recompensaţi cu câte 600 lei, iar elevii care s-au întors acasă cu menţiuni au intrat în posesia a câte 400 lei, în timp ce profesorii îndrumători au fost răsplătiţi cu câte 500 lei.