Medici după gratii

176

Medicii Mircea Tusciuc şi Paul Iancu de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina au fost condamnaţi la închisoare cu executare de Judecătoria Slatina pentru ucidere din culpă, în cazul copilului din Şerbăneşti, mort în urmă cu trei ani, după ce a fost tratat de cei doi pentru o banală fractură de mână. Hotărârea nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Craiova.

 

Medicii slătineni au fost condamnaţi, potrivit sentinţei anunţată public de judecătorul Luis Constantin, la doi şi opt luni şi, respectiv, doi ani de închisoare cu executare, plata unor despăgubiri de zeci de mii de euro către părinţii copilului şi interzicerea unor drepturi civile. Judecătorii au decis ca pe lângă cei 40.000 euro pe care urmează să-i primească fiecare dintre cei doi părinţi de la medicii în cauză, drept despăgubiri morale, cei doi să mai intre în posesia a câte 60.000 euro din partea firmei Astra Bucureşti, la care medicii erau asiguraţi pentru malpraxis. La aceşti bani se adaugă alte câteva mii de lei drept cheltuieli materiale.

Avocaţii celor doi medici (Aura Gabriela Popescu, avocata medicului Paul Iancu, şi  Lucia Furtună, avocata lui Mircea Tusciuc) consideră hotărârea instanţei slătinene ca fiind nedreaptă şi au afirmat că o vor ataca în termenul prevăzut de lege.

Interesant este faptul că fiecare avocat aruncă vina pe clientul celeilalte. Dacă Aura Popescu pune nevinovăţia clientului ei pe faptul că, fiind de gardă, a văzut copilul şi l-a internat, îndeplinindu-şi astfel rolul, Lucia Furtună a susţinut că vina nu are cum să-i aparţină clientului ei care l-a văzut pe copil la trei zile de la internare, fără să-l fi preluat oficial, susţinând că în acest caz se impunea intervenţia chirurgicală imediată, ceea ce nu ar fi dispus la internare doctorul Paul Iancu.

Avocatul părinţilor copilului, Dorel Murar, a refuzat să comenteze hotărârea instanţei precizând că, mai mult ca sigur, după ce se va consulta cu cei doi părinţi pe care-i reprezintă, va face recurs doar pe latură civilă. El a invocat practica judiciară în asemenea cazuri care ar fi impus plata unor despăgubiri morale mult mai mari decât cele acordate de magistraţi în cazul copilului din Şerbăneşti. Potrivit cazurilor invocate de avocat, părţile vătămate ar fi primit despăgubiri mult mai mari, de ordinul a sute de mii de euro, cel puţin din partea firmelor de asigurare.

Condamnarea celor doi doctori slătineni este o premieră pentru justiţia olteană, fiind prima sentinţă de acest gen decisă de magistraţi în ceea ce-i priveşte pe medicii din judeţ. Nu doar că medicii Iancu şi Tusciuc au fost găsiţi vinovaţi pentru omor din culpă, dar au fost condamnaţi şi la o sentinţă cu executare. Avocata doctorului Tusciuc, Lucia Furtună, a pus pedeapsa, pe care a considerat-o drept extrem de dură, pe noul scandal izbugnit chiar în ziua în care sentinţa a rămas în pronunţare. Conform celor declarate de avocată totul ar fi fost regizat în aşa fel încât judecătorii să fie impresionaţi să dea o sentinţă care să… sperie.

Cei doi medici de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Slatina au fost trimişi în judecată anul trecut de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Craiova care au investigat cazul, după ce el a fost mediatizat pe toate canalele media. Doctorii Paul Iancu şi Mircea Tusciuc au fost acuzaţi de omor din culpă, după ce în 2010, un băiat de nouă ani din Şerbăneşti, tratat de ei, a decedat în urma unei banale fracturi, ca urmare a complicaţiilor survenite după amputarea braţului. Medicul Paul Iancu, fiind de gardă, este cel care l-a consultat în primă fază pe copil, fără a interveni profesional, aşa cum o cerea cazul, în timp ce colegul său este cel care l-a preluat, după trei zile, pe copil.

Comitetul director al spitalului a decis, atunci, desfacerea contractului de muncă pentru cei doi medici. În urma contestării în instanţă a măsurii conducerii spitalului, Mircea Tusciuc a avut câştig de cauză, el fiind reangajat.

La sfârşitul săptămânânii trecute doctorul Tusciuc a fost acuzat iarăşi de malpraxis, după ce un băiat de patru ani din comuna Seaca s-a ales cu pareză la braţul drept, în urma imobilizării acestuia de către medic. Cazul a ajuns în atenţia opiniei publice după ce medicii de la ,,Grigore Alexandrescu” din Bucureşti l-au prezentat drept un exemplu clar de eroare medicală. Ei susţin că din cauza lipsei de profesionalism a acestuia, dar şi a colegului aflat de gardă-Gheorghe Ciobanu, micuţul va rămâne cu sechele, în ciuda faptului că va fi supus unei intervenţii chirurgicale.

În urma acestui caz, medicul Mircea Tusciuc, dar şi colegul său Gheorghe Ciobanu, au ajuns în atenţia conducerii Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina, dar şi a Colegiului Medicilor Olt. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei doi medici se vor alege cu contractele de muncă desfăcute şi cu dosar penal.