Democrat-liberalii, preocupaţi de viitorul agriculturii

115

Singurul primar PDL din Olt, Ionel Mirea – edilul de la Crâmpoia, a participat săptămâna trecută la întâlnirea de la Craiova unde patru europarlamentari au prezentat programele europene în sprijinul agriculturii, precum şi viitorul politicilor agricole şi regionale ale Uniunii Europene.

În aula Facultăţii de Agronomie s-au aflat: Theodor Stolojan, vicepreşedinte în Comisia pentru probleme economice şi monetare a Parlamentului European;- Rareş Niculescu, vicepreşedinte al Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală a Parlamentului European (2009-2012); membru al Comisiei pentru agricultură şi dezvoltare rurală, membru supleant al Comisiei pentru pescuit din Parlamentul European; Traian Ungureanu, membru al Comisiei pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale din Parlamentul European; Marian Jean Marinescu, membru în Comisia pentru transport şi turism şi membru supleant în Comisia pentru control bugetar şi în Comisia pentru industrie, cercetare şi energie din Parlamentul European.

 

Aula Facultăţii de Agronomie din Craiova a găzduit, săptămâna trecută, dezbaterea cu tema „Agricultura românească în contextul politicii agricole comune“, organizată de Partidul Democrat Liberal. La evenimentul în cadrul căruia fermierilor din zona Olteniei le-au fost prezentate  rezultatele negocierilor recent încheiate între Parlamentul European, Consiliul şi Comisia Europeană, privind reforma agriculturii europene, au participat europarlamentarii PDL Theodor Stolojan, Marian-Jean Marinescu, Rareş Niculescu şi Traian Ungureanu, precum şi secretarul general al PDL, Gheorghe Flutur. Democrat-liberalii din Olt au fost reprezentaţi de o delegaţie condusă de singurul edil al partidului Ionel Mirea.

Pe baza propunerilor Comisiei, acordul politic privind reforma Politicii Agricole Comune (PAC) are patru reglementări fundamentale aprobate de Parlamentul European şi Consiliul Europei, cu privire la plăţile directe, organizarea pieţei comune, dezvoltare rurală şi reglementarea pe orizontală a aspectelor financiare, de management şi monitorizare cu privire la PAC.

Printre aspectele importante pentru agricultorii români, subliniate de europarlamentarii prezenţi la Craiova, se numără schema de ajutoare simplificată pentru micii agricultori, precum şi faptul că numai agricultorii activi, care într-adevăr îşi muncesc pământul şi nu îl lasă pârloagă, vor putea beneficia de subvenţii.

 De asemenea, un alt aspect important este că alocările pentru instalarea tinerilor fermieri cresc de la 40.000 de euro la 70.000 de euro, vizaţi fiind agricultorii care au până în 40 de ani şi o experienţă de minim un an de zile în agricultură. În plus, vor exista şi alte forme de susţinere a tinerilor fermieri. Pentru ei, subvenţia pe hectar va fi mai mare cu 25% pentru o suprafaţă de maxim 25 de hectare, timp de cinci ani.

Europarlamentarul Rareş Niculescu a precizat că PDL solicită Guvernului să urgenteze elaborarea Programului Naţional de Dezvoltare Rurală, program în baza căruia România va utiliza fondurile europene pentru agricultură.

“România înregistrează deja întârzieri nepermise în privinţa redactării acestui program: PNDR trebuie supus unei reale dezbateri publice cu viitorii beneficiari – agricultori, primării, consumatori – iar apoi trebuie negociat cu Comisia Europeană, care trebuie să îl aprobe. Alte state – de exemplu Polonia – au redactat deja programele lor de dezvoltare rurală. Orice întârziere în aprobarea PNDR înseamnă întârzieri în atragerea fondurilor europene de care are nevoie agricultura românească, pentru modernizare, pentru a reuşi să asigure independenţa alimentară a românilor. PDNR 2007-2013 a pornit cu o întârziere nepermisă de 15 luni. Nu ne-am dori ca viitorul program să pornească de asemenea cu întârziere. Mai important, nu dorim ca, în lipsa unei dezbateri publice efective, banii europeni să fie direcţionaţi către domenii care nu reprezintă priorităţi reale ale celor care muncesc pământul”, a punctat Rareş Niculescu, fost vicepreşedinte al Comisiei pentru Agricultură din cadrul Parlamentului European.

Andreea POPESCU