Activitatea SJU Slatina, bulversată de lipsa medicilor

125

Copiii din judeţ, care suferă diverse fracturi, nu mai sunt trataţi în judeţul Olt, ei fiind direcţionaţi către spitalele din Craiova şi Bucureşti. După suspendarea doctorului Mircea Tusciu, acuzat de malpraxis, Secţia de Chirurgie-Ortopedie Pediatrică a rămas fără medic specialist. Situaţia este la fel de gravă şi în cazul micuţilor care au nevoie de alte intervenţii chirurgicale, pentru că singurul medic specialist poate asigura asistenţa medicală de specialitate, în absenţa doctorului Gheorghe Ciobanu, şi el suspendat, doar în timpul programului de lucru.

Activitatea în secţiile Chirurgie-Ortopedie Pediatrică şi Chirurgie Infantilă era asigurată până la începutul acestei luni de medicii Mircea Tusciuc şi Gheorghe Ciobanu. Cei doi doctori au fost suspendaţi din funcţie de către conducerea spitalului slătinean, în urma demarării cercetării lor administrative ca urmare a unei acuzaţii de malpraxis. Părinţii unui copil din Seaca îi consideră pe medicii amintiţi ca fiind vinovaţi de faptul că micuţul lor a rămas cu braţul drept paralizat după ce a fost tratat de Tusciuc şi Ciobanu, în urma unei fracturi.

 

Spitalele din judeţ au fost înştiinţate de către Direcţia de Sănătate Publică Olt despre situaţia creată şi sfătuite să-i trimită pe micii pacienţi care au nevoie de intervenţie chirurgicală direct la unităţile unde li se poate asigura tratamentul de care au nevoie.

,,Am primit o adresă din partea Spitalului Judeţean de Urgenţă Slatina cu privire la situaţia creată în urma deciziei de suspendare a activităţii celor doi medici acuzaţi de malpraxis. Pe baza acesteia, la rândul nostru, am înştiinţat unităţile spitaliceşti de la Caracal, Corabia şi Balş să direcţioneze cazurile către Spitalul de Urgenţă din Craiova. La fel vor sta lucrurile şi în cazul spitalului din Slatina. Le-am cerut, totodată, să încheie contracte pentru aceste servicii medicale cu unitatea amintită”, a afirmat directorul Direcţiei de Sănătate Publică Olt, Victoriţa Diaconescu.

 

Măsura suspendării din activitate a celor doi medici acuzaţi de malpraxis este apreciată de aparţinătorii posibililor pacienţi, chiar dacă la nevoie aceştia trebuie să-şi ducă micuţii la Craiova sau Bucureşti.

,,Decizia luată de conducerea spitalului o apreciez ca fiind bună. Decât să-mi duc copilul aici, la Slatina, la un doctor care a nenorocit atâţia copii, mai bine cheltui bani şi-l duc la Craiova sau la Bucureşti, unde ştiu că i se acordă atenţia de care are nevoie”, ne-a declarat Ioana P., o bunicuţă.

,,Eu cred că decizia luată este una corectă. Decât un medic care face rău, mai bine lipsă. Există şi cazuri care-i depăşesc pe medici, sau nu există dotarea necesară pentru tratarea corespunzătoare a unui caz dar… dacă este aşa, pacienţii, copii sau adulţi, trebuie trimişi mai departe. Fiecare medic trebuie să-şi cunoască limitele profesionale şi să-şi facă datoria cu răspundere. De ei depinde viaţa unor oameni, nu se pot juca cu ea doar din orgoliu sau mai ştiu eu ce”, a afirmat Mariana Ştefan.

 

Asemeni celorlalte unităţi spitaliceşti din judeţ, SJU Slatina se confruntă cu un deficit de medici la mai multe secţii. Printre acestea se numărau şi cele două a căror activitate principală a devenit imposibilă după suspendarea celor doi medici, Mircea Tusciuc şi Gheorghe Ciobanu.

Pentru aceste secţii cu deficit de medici din spitalul slătinean, printre care şi cele de Chirurgie-Ortopedie Pediatrică şi Chirurgie Infantilă, au fost organizate până acum mai multe concursuri dar fără succes. 

Reprezentanţii spitalului susţin că încearcă să convingă medici de aceste specialităţi şi nu numai să vină la Slatina.