Consumul de droguri sau substanțe cu efecte psihoactive a crescut în județul Olt, fie că recunosc sau nu autoritățile. Pentru a preveni consumul și traficul de astfeld e substanțe, polițiștii împreună cu reprezenanții mai mutor instituții desfășoară frecveni acțiuni de a preveni astfel de fapte. Ultima s-a desfășurat pe 12 februarie, în patru unități de învățământ din județ.
Polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, împreună cu structurile de specialitate Compartimentul de Analiză și Prevenire a Criminalității, Serviciul de Investigare a Criminalității Economice, Serviciul de Investigații Criminale, Serviciul Ordine Publică, Serviciul de Combatere a Criminalității Organizate Olt, Poliția municipiului Slatina și jandarmii din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Olt, au desfășurat o serie de activități preventive în incinta și zona adiacentă unităților de învățământ din municipiul Slatina. Scopul principal a vizat prevenirea și combaterea consumului și traficului de droguri și substanțe cu efect psihoactiv, a faptelor de port sau folosire fără drept de obiecte periculoase, precum și pe prevenirea absenteismului școlar, delincvenței juvenile și victimizării minorilor. De asemenea, au fost verificate respectarea prevederilor Legii nr. 349/2002 privind prevenirea și combaterea efectelor consumului produselor din tutun și Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a ordinii și liniștii publice.
,,În cadrul activităților desfășurate, au fost verificate patru unități de învățământ și au fost legitimați 19 elevi, dintre care șapte absentau nejustificat de la orele de curs. Totodată, polițiștii au verificat 15 agenți economici, respectiv două restaurante/cafenele, patru săli de jocuri de noroc și nouă unități de alimentație publică. În scop preventiv, au fost organizate opt activități de informare, la care au participat 131 de elevi și 12 cadre didactice.
În cadrul întâlnirilor cu elevii, polițiștii și jandarmii au transmis mesaje preventive referitoare la adoptarea unui stil de viață sănătos, fără consum de tutun, alcool sau droguri, precum și importanța respectării obligației de a frecventa cursurile școlare.
De asemenea, elevii au fost informați cu privire la siguranța în mediul online și importanța de a nu răspunde provocărilor periculoase lansate pe rețelele de socializare, precum Superman Challenge și Paracetamol Challenge, care le pot pune în pericol sănătatea și viața.” au susținut reprezentanții IPJ Olt.
Polițiștii olteni susțin că, astfel de activități vor continua și în perioada următoare, pentru a asigura un mediu educațional sigur și pentru a preveni comportamentele de risc în rândul tinerilor.