Nouă decizii de returnare și 65 de amenzi în urma controalelor privind străinii de pe raza județului Olt

120

Poliţiştii Biroului pentru Imigrări al Judeţului Olt au prezentat ieri bilanțul activității derulate în cele opt luni ale anului 2024. Oamenii legii au asigurat asigurat managementul șederii și rezidenței pentru 2601 de persoane, sosite pentru angajare în muncă și reîntregirea familiei. Au fost aplicate zeci de amenzi privind nerespectarea legislației specifice și emise 9 decizii de returnare.

Cetățeni din India – 358, Sri Lanka – 339, Turcia – 326, Nepal -264 și Vietnam – 260, dar și 329 de cetățeni ai Uniunii Europene/SEE/CH, majoritatea din Italia, Germania și Spania se află pe teritoriul județului Olt, principalele scopuri pentru care străinii şi-au stabilit reşedinţa aici fiind angajare în muncă și reîntregirea familiei. 933 de permise de ședere pentru diferite scopuri, 378 de avize de angajare în muncă au fost emise, dar și alte activități au fost desfășurate de polițiștii de imigrări din Olt, în cele opt luni ale acestui an.

Oltul are 2600 de străini, cei mai mulți din India și Sri Lanka. De la începutul anului, au permise de ședere 933 imigranți și de muncă 378  | Realitatea Oltului

Pe linia combaterii șederii ilegale, au fost organizate 19 activități specifice de control, în urma cărora au fost depistați în situații ilegale 5 străini. Dintre aceștia, 2 provin din Serbia, 2 din R. Moldova și unul din China.

,,Au fost emise 9 decizii de returnare cu termen de plecare voluntară de 15 sau 30 de zile de pe teritoriul României, dintre care, pentru ședere ilegală – 4, refuzarea prelungirii dreptului de ședere – 1, ca urmare a anulării dreptului de ședere/revocare viză de intrare – 4. Ca urmare a emiterii deciziilor de returnare, față de 2 cetățeni străini, a fost instituită măsura nepermiterii intrării pe teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene, Spaţiului Economic European şi Confederaţiei Elveţiene, pentru o perioadă cuprinsă între 6 luni și 5 ani, în conformitate cu prevederile Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În perioada analizată a fost emisă 1 decizie de returnare sub escortă ca urmare a intrării străinului pe teritoriul României în perioada de interdicție dispusă anterior.  Totodată, au fost aplicate 65 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 48800 de lei, pentru nerespectarea prevederilor O.U.G. nr. 194/2002 privind regimul străinilor în România, republicată, și a prevederilor O.G. nr. 25/2014 privind încadrarea în muncă și detașarea străinilor pe teritoriul României, cu modificările și completările ulterioare.ˮ, arată Biroul pentru Imigrări Olt.