Proiectul spitalului NOU de 6 ETAJE cu helioport pe locul Pavilionului Infecțioase al Spitalului Județean Slatina, la licitație

903
Imagine cu caracter ilustrativ
Imagine cu caracter ilustrativ

O investiție de 243,7 milioane de lei va fi demarată de Consiliul Județean Olt la Spitalul Județean de Urgență Slatina, menită să realizeze o nouă clădire pentru relocarea secției de Boli infecțioase, a Sterilizării centrale, a Blocului operator și ATI. Noul corp de clădire se va realiza pe actualul pavilion infecțioase, va avea S+P+6E cu helioport. Investiția se află la stadiul licitației serviciilor de proiectare și asistență tehnică.

CJ Olt a scos luni la licitație Achiziția publică de servicii de proiectare și asistență tehnică pe perioada de execuție a lucrărilor pentru investiția ,,Demolare pavilion infecțioase și construire clădire corp nou S+P+6E cu destinația de spital și activități medicale, amenajari exterioare adiacente, dotări, utilități”. Termenul de depunere a ofertelor este data de 16 august, valoare estimată fiind de aproape un million de lei.

Investiția este una importantă pentru sistemul de sănătate din județ ce va aduce, peste circa trei ani și jumătate, servicii la standarde europene. Vor fi create aproximativ 63 de posturi: 47 pentru personal medical și auxiliar.

Spitalul Județean de Urgență Slatina se întinde pe o suprafață de 22.497 mp, fiind situat central, pe str. Crișan, este de tip pavilionar, fiind format dintr-un ansamblu de 17 clădiri dintre care 6 au destinație medicală. Administrația județeană a luat în calcul faptul că în prezent Secția de Boli infecțioase din cadrul SJU Slatina funcționează în clădirea C4 ce are o vechime de peste 80 de ani și o infrastructură care nu e capabilă să preia standardele de complexitate, funcționale și de dotare relativ ridicate, destinate să asigure un regim de funcționare în regim dinamic, impuse de solicitările bolnavilor arondați. În ceea ce privește suprafețele spațiilor funcționale (saloane, cabinete de consultații, săli de tratamente, holuri etc.) acestea în multe situații nu corespund normelor în vigoare, din punct de vedere al suprafețelor și dotărilor, neputând fi asigurate fluxurile funcționale corecte. De asemenea, această clădire nu corespunde nici cerințelor privind securitatea la incendiu.

Specialiștii au stabilit că adaptarea infrastructurii la nevoile de servicii de sănătate curente (asigurarea a 7m2 /pat, existența de boli transmisibile, acumularea de probleme de sănătate complexe cu comorbidități, existența unor tehnologii complexe, etc.) este aproape imposibilă sau mult mai costisitoare decât construcția unei clădiri noi în care să se transfere activitatea curentă a secției.

Prin demolarea pavilionului infecțioase se va realizare o nouă construcție pentru relocarea secției de Boli infecțioase, a Sterilizării centrale, a Blocului operator și ATI în corpul nou-propus- S+P+6E, cu suprafața construită de cca. 9.900 mp, cu toate spațiile și utilitățile necesare pentru asigurarea tuturor funcționalităților impuse de normativele în vigoare în domeniul construcțiilor și al unităților spitalicești. Clădirea nouă va avea o scară metalică exterioară de evacuare cu targa având suprafața construită de 54 mp și o pasarelă de legătura cu corpul C10 cu o suprafața construită de 28 mp, pasarelă închisă și climatizată. Heliportul va avea o suprafață construită de aproximativ 576 mp.

Sursele de finanțare ale investiției vor fi fondurile externe nerambursabile și bugetul local al județului Olt.

Investiția este necesară după ce a-au identificat următoarele deficiențe în cazul situației actuale a Spitalului Județean de Urgenta Slatina:

– clădiri vechi, încadrate în clasa a II-a de risc seismic, fapt care nu permite extinderea și modernizarea acestora fără a fi consolidate, costurile fiind mult mai mari decât cele necesare pentru realizarea unei clădiri noi care să preia și să suplimenteze funcțiunile respective (infecțioase, sterilizare, bloc operator, ATI);

– blocul operator este mult subdimensionat având în vedere numărul de cazuri care necesită intervenții chirurgicale;

– nu există săli destinate special pentru mici intervenții – specialitățile ORL și oftalmologie necesită astfel de spații în cadrul blocului operator;

– blocul operator nu are funcțională rețeaua de ventilare mecanică, ceea ce este inadmisibil, ventilarea pe cale naturală nefiind o soluție agreată conform normativelor sanitare în vigoare;

– secția ATI are nevoie de spații mai mari și circuitele fervente pentru septic și aseptic;

– sterilizarea centrală este înghesuită și nu beneficiază de fluxurile corespunzătoare pentru a-și îndeplini activitatea în cel mai propice mod.

-Corpurile de clădire în care își desfășoară, în prezent, activitatea Spitalul Județean de Urgență Slatina nu corespund normelor de siguranță și normelor igienico -sanitare determinând: risc crescut de infecții asociate actului medical, grad ridicat de nevoi medicale nesatisfăcute, costuri crescute cu mentenanță infrastructurii sanitare.