Ministrul Barbu: Arabia Saudită va deveni și o piață de desfacere pentru produsele din fermele noastre

63

 Ministrul Agriculturii, deputatul de Olt Florin Barbu, se află în aceste zile într-o vizită oficială în Arabia Saudită, împreună cu secretarul de stat Sorin Moise. El a semnat astăzi la Riad Memorandumul de Înțelegere cu omologul din Regatul Arabiei Saudite, anunțând că acesta este un alt pas important pentru consolidarea relațiilor comerciale între cele două țări în domeniul agriculturii, în special în sectorul vegetal, zootehnie – creșterea bovinelor, ovinelor și caprinelor, dar și utilizarea de tehnologii moderne în domeniul agriculturii.

Ministrul Florin Barbu a vizitat ieri în Srabia Saudită una dintre cele mai mari şi importante companii din Orientul Mijlociu, Almarai, care deţine ferme de vaci de lapte şi unităţi de procesare, dar care investeşte masiv şi în sectorul de creştere a păsărilor. Partea Saudită s-a arătat interesată de producţia de păsări din România, iar ministrul Agriculturii a declarat că va împărtăşi experienţa din aceste zile cu asociaţiile de profil din ţara noastră, pentru ca părţile interesate să intre în dialog. Astăzi, 4 iulie, Barbu a semnat un Memorandum de Înţelegere între Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din România şi Ministerul Mediului, Apelor şi Agriculturii din Regatul Arabiei Saudite privind cooperarea în domeniul agriculturii.

,,Arabia Saudită este o piață de desfacere pentru cerealele românești și va deveni și o piață de desfacere pentru produsele din fermele noastre. În 2023, exportul de cereale în Arabia Saudită a crescut considerabil, datorită discuțiilor avute cu oficialii din regat. Memorandumul de Înțelegere semnat, astăzi, la Riad, cu omologul meu din Regatul Arabiei Saudite este un alt pas important pentru consolidarea relațiilor comerciale între cele doua țări în domeniul agriculturii, în special în sectorul vegetal, zootehnie – creșterea bovinelor, ovinelor și caprinelor, dar și utilizarea de tehnologii moderne în domeniul agriculturii.
Schimburile comerciale vor crește semnificativ, în următoarea perioadă,
mai ales că partea Saudită este interesată de cereale românești, de sectorul ovin, dar și de furajele pe care le procesăm în România. Voi purta discuții cu asociațiile de profil din România care au posibilitatea să intre în dialog cu partea Saudită datorită acestui memorandum semnat astăzi.
Din 2019, nu a mai existat un acord la nivel de guvernamental cu Regatul Arabiei Saudite, dar în urma eforturilor diplomatice și a interesului Guvernului pentru reluarea schimburilor comerciale cu Arabia Saudită, am reușit să creăm punți de dialog și export de produse și să susținem afacerile românești din domeniul agriculturii și zootehniei!,, a transmis ministrul Barbu.