Codul Portocaliu de caniculă, extins pentru județul Olt până mâine

147

Meteorologii anunță în continuare zile de foc, cu temperaturi ridicate și aer irespirabil. Județul Olt rămâne sub COD PORTOCALIU

ANM a emis noi atenționări meteo, una fiind valabilă și pentru județul Olt. În intervalul 11 iunie, ora 10 – 12 iunie, ora 10, sunt anunțate temperaturi deosebit de ridicate, caniculă, disconfort termic accentuat.

 ,,În cea mai mare parte a Munteniei, sud-estul Olteniei, partea continentală a Dobrogei și în sudul Moldovei, se vor înregistra temperaturi deosebit de ridicate pentru această dată, maximele se vor situa, în general, între 35 și 37 de grade, va fi caniculă și disconfort termic accentuat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități. Totodată, pe alocuri noaptea va fi tropicală, temperaturile minime atingând și depășind ușor 20 de grade,, anunță ANM.

Potrivit specialiștilor, atunci când valoarea indicelui de temperatură și umiditate se situează sub 79 de procente, aerul este respirabil. La peste 79 de unități, starea de disconfort se accentuează, în lipsa hidratării corecte şi a unei alimentaţii sănătoase persoanele la risc pot ajunge inclusiv la spitalizare. Cei mai expuşi sunt astmaticii, cardiacii şi bolnavii cronici, dar afectaţi sunt şi copiii. De asemenea, persoanele supraponderale sau obeze pot avea de suferit.