ITM Olt a aplicat 126 de sancțiuni patronilor pentru salarii neplătite, nerespectarea concediilor, muncitori la negru și alte nereguli

56
Imagine cu caracter ilustrativ

Angajatorii olteni continuă să încalce drepturile salariaților. Și luna trecută inspectorii de muncă au descoperit sute de deficiențe, aplicând 126 de sancțiuni.

În luna aprilie 2024, inspectorii de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au efectuat 231 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă. Domeniile de activitate verificate au fost: construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură. Iar neregulile identificate nu au fost puține.

,,În urma verificărilor efectuate au fost identificate peste 308 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, cele mai frecvente fiind: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a   contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neîncheierea în formă scrisă a contractelor individuale de muncă; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție; neefectuarea controlului medical periodic, iar pentru cele mai grave s-au aplicat 126 sancțiuni, din care 115 avertismente și 11 amenzi în valoare totală de 122.500 lei.ˮ, transmite ITM Olt.

Inspectorii de muncă au identificat 4 persoane care desfășurau muncă nedeclarată (1 persoană la un angajator din municipiul Bucureşti, punct lucru în localitatea Optaşi – comerţ; 3 persoane la un angajator din localitatea Pleşoiu – construcţii), celor 2 angajatori care le foloseau fiindu-le aplicate amenzi în valoare de 80.000 lei.

Pe parcursul lunii, 8 persoane au suferit incapacitate temporară de muncă.