A sunat ALARMA în județul Olt!

98

Alarmele au răsunat astăzi pe raza județului Olt, vestind populației iminența producerii unor situații de urgență care să pună în pericol viața persoanelor. Pompierii i-au înștiințat în prealabil pe cetățeni să fie calmi și le-au  transmis că sunetele sirenelor nu sunt menite să alarmeze, ci doar sunt testate pentru ca autoritățile să se asigure că sistemele sunt în perfectă stare de funcționare.

În fiecare an, la 28 februarie, se sărbătorește Ziua Protecției Civile din România. Pentru a marca ”Săptămâna Protecției Civile”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Matei Basarab” al judeţului Olt organizează o serie de activități, printre care și exercițiul de alarmare publică Miercurea Sirenelor. Astăzi, la ora 10.00,  a sunat alarma în tot județul, aceasta fiind o testare pentru verificarea funcționării sirenelor.

Cele mai des întâlnite situații în care este alarmată populația, prin intermediul sirenelor electrice și electronice, au loc pe timpul inundațiilor, când este semnalată iminența producerii unor viituri care să pună în pericol viața persoanelor. De asemenea, sistemul de înștiințare – alarmare este utilizat în cazul producerii unor accidente tehnologice în care sunt implicate substanțe periculoase, ruperii unor baraje hidrotehnice sau căderii obiectelor din atmosferă. Această metodă destinată protecției populației civile poate fi utilizată și pe timpul conflictelor armate.

La nivelul întregului județ, alarmarea oltenilor se execută cu ajutorul a 262 de sirene de diferite tipuri și puteri, dintre acestea 178 sunt sirene electrice, 84 sirene electronice și două sirene dinamice. Sirenele electronice și dinamice sunt mijloace moderne de alarmare, prin intermediul acestora se pot transmite și mesaje voce, preînregistrate și au surse alternative de alimentare cu energie.