Vouchere pentru victimele infracțiunilor pentru nevoi urgente: cazare, hrană, transport, medicamente

38

Ministrul Justiției vine în sprijinul victimelor infracțiunilor cu vouchere pentru nevoi urgente: cazare, hrană, transport, medicamente. A fost semnat contractul cu operatorul care va emite aceste vouchere. Mecanismul este funcțional și sunt așteptate primele solicitări aprobate de instanță.

Statul oferă ajutor rapid pentru cei afectați, care vor avea, astfel, la dispoziție până la 5 salarii minime brute (16.500 lei). Beneficiari de vouchere sunt: persoanele asupra cărora a fost săvârşită o tentativă la infracţiunile de omor şi omor calificat, o infracţiune de vătămare corporală, o infracţiune intenţionată care a avut ca urmare vătămarea corporală a victimei, o infracţiune de viol, o infracțiune de agresiune sexuală, o infracţiune de trafic de persoane şi trafic de minori, o infracţiune de terorism, precum şi orice altă infracţiune intenţionată comisă cu violenţă.
Care sunt pașii:
-Victima depune plângere la poliție.
-Victima depune la Tribunalul de unde are domiciliu o cerere prin care cere avans din compensația financiară sub formă de voucher pentru acoperirea nevoilor urgente și un referat de estimare a cheltuielilor pentru acoperirea nevoilor urgente.
-Cererea se soluționează de o Comisie din cadrul Tribunalului formată din 2 judecători.
-Dacă este întemeiată, cererea se admite și se stabilește cuantumul voucherului.
-Hotărârea se comunică victimei și ANABI.
-Victima, cu hotărârea definitivă, se prezintă la oricare dintre entitățile publice sau private din listă și primește voucherul în termen de maxim 72 de ore.
Asistență juridică pentru aceste victime este gratuită. Pentru 2024, sunt prevăzute 300 de vouchere, dar se pot suplimenta în funcție de necesități.