Senatorul Voiculescu: De la 1 ianuarie, toate pensiile din România vor fi majorate

106

Senatorul de Olt Liviu Voiculescu le dă o veste bună pensionarilor: de la 1 ianuarie, toate pensiile din România vor fi majorate.

În urma recalculării pensiilor aflate în plată, o mare parte dintre pensionari vor beneficia de sume mai mari.

,,Ministerul Muncii a finalizat proiectul noii legi a pensiilor, care a fost prezentat deja în cadrul unei ședinte a coaliției de guvernare. Legea, asumată prin PNRR, are la bază mai multe principii, printre care cel al contributivității, al obligativităţii, al echitabilității sau al stabilității asigurării la sistemul public de pensii. Conform noii legi, anul viitor pensiile vor creşte în două etape: la 1 ianuarie cu 13,8% – rata inflaţiei, urmând apoi o nouă majorare prin recalculare la 1 septembrie. Anul viitor, pensiile vor crește în două etape: la 1 ianuarie cu 13,8% – rata inflației și, ulterior, la 1 septembrie, prin recalcularea pensiilor conform noii legi.,, transmite senatorul Liviu Voiculescu.
Începând cu anul următor intrării în vigoare a legii pensiilor, valoarea punctului de referință se majorează anual, la începutul fiecărui an, în ianuarie, cu rata medie anuală a inflației, la care se adaugă 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut realizat, indicatori comunicaţi de Institutul Naţional de Statistică.
Prin noua lege a pensiilor, sunt introduse beneficii suplimentare pentru mame: femeile care au născut și crescut mai mulți copii până la vârsta de 16 ani pot beneficia de reducerea vârstei de pensionare cu o durată de până la 3 ani și 6 luni.