Lucrările marilor artiști ai lumii, expuse la Slatina- Prima la acest nivel din istoria artei din Oltenia

92

Lucrări de Picasso, Klimt, Munch, Matisse, Kandinsky, Toulouse –Lautrec și alți mari artiști ai lumii vor putea fi admirate pe simezele slătinene, pentru prima dată în Oltenia.  Expoziția de artă grafică europeană găzduită de Muzeul Județean Olt cuprinde lucrări dintr-o colecție privată, pusă la dispoziția muzeului în mod gratuit.

Muzeul Județean Olt va găzdui la Slatina expoziția ,,Great artists of the worldˮ în data de 27 octombrie, ora 14.00. ,,Expoziția cuprinde 64 de lucrări (litografii și gravuri) realizate de 30 de mari artiști europeni. Curatoriată de dr. Alexandru Constantin Chituță și dr. Iohana Brătoi, această expoziție de artă grafică europeană este cea mai mare de acest fel care a avut loc vreodată în Oltenia. Publicul va avea ocazia să vadă lucrări de Picasso, Chagall, Munch, Matisse, Dali, de Chirico, Ernst, Miro, Tapies, Alechinsky, Klimt, Marini, Leger, Braque, Brauner, Vasarely, Magritte, Kandinsky, Toulouse Lautrec, Hartung, Schielle, Buffet, Giacometti, Moore, Modigliani, Renoir, Klee, Bellmer, Kokoschka, Soulages sau Malevich. Toate lucrările fac parte din colecția domnului avocat George Șerban din București și au fost puse la dispoziția muzeului nostru în mod gratuit pe toată durata expoziției. Realizarea acestei expoziții a fost posibilă și cu sprijinul Muzeului Național Brukenthalˮ, declară Gheorghe Smarandache, manager Muzeul Județean Olt.

Anul acesta, muzeele din întreaga lume îl omagiază pe Pablo Picasso, la împlinirea a 50 de ani de la moartea sa, iar Muzeul Județean Olt va amenaja o sală specială dedicată marelui pictor.

Expoziția a mai fost vernisată, începând cu anul 2020, la Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, apoi în anii următori la Muzeul de Artă din Brașov, Castelul Cantacuzino din Bușteni, Muzeul Orașului Oradea, Muzeul Bistrița și Muzeul Municipal „Regina Maria” din Iași.

“Arta europeană în preajma anului 1900 a cunoscut o dezvoltare extraordinară, venită după realismul și impresionismul francez ce a marcat secolul al XIX-lea, secolul XX a fost unul exploziv în artă. Numeroși artiști s-au delimitat de vechile curente și printr-un curaj extraordinar au lăsat la o parte convențiile artistice anterioare orientându-se spre alte orizonturi. Spațiul pictural bazat de cele mai multe ori pe o perspectivă centrală a fost distrus acum apărând o construcție liberă, energică, modernă. Dezvoltarea rapidă a societății începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea, și continuând în secolul XX, și schimbările importante au influențat într-o foarte mare măsură modul în care mijloacele de exprimare artistică sunt percepute de către populație. Datorită cererii mari de lucrări, artiștii acestei perioade încep și multiplicarea lucrărilor prin tehnica gravurii și litografiei, care astăzi se bucură de o cerere fantastică, iar uneori prețul este amețitor. Expoziția oferă șansa vizitatorului să cunoască arta europeană din a doua jumătate a sec. XIX și din sec. XX și a principalelor curente artistice: postimpresionismul, cubismul, expresionismul, expresionismul abstract, suprarealismul, fauvismul, abstracționismul, dadaismul”, transmite dr. Alexandru Constantin Chituță, directorul Muzeului Național Brukenthal.