VIDEO/ Peste 100 utilaje și 200 oameni au început lucrul pentru finalizarea Tronsonului 1 Craiova- intrare Balș

185

Pe șantierul Tronsonului1 al Drumului Expres Craiva- Pitelti au reînceput de ieri lucrările pentru finalizarea construcției ultimului sector de drum pe care nu se lucra, la 10 luni după rezilierea contractului cu antreprenorul italian Tirrena Scavi. Turcii de la Ozaltin vor continua lucrările pe 17,7km la tronsonul 1 Craiova- intrare Balș, ce face legătura între județele Dolj și Olt.

De la finele anului trecut ar fi trebuit să se circule pe primul tronson al drumului Expres Craiova-Pitești dacă italienii de la Tirenna Scavi s-ar fi ținut de treabă. Reluarea lucrărilor aflate abia la jumătate s-a făcut ieri, de către noul constructor desemnat- Asocierea OZALTIN INSAAT TICARET VE SANAYI A.S (lider) – STRADE BAUUNTERNEHMUNG SRL – VISIO CONSTRUCTION WORKS SRL.

,,Constructorul actual a reluat activitatea în șantier de la stadiul de 57%, mobilizând încă din prima zi peste 100 utilaje și peste 200 oameni. Trebuie să finalizeze 17,7 km și 15 poduri și pasaje în termenul contractual este de 18 luni, dar noi vom sprijini constructorul în așa fel încât să își respecte angajamentul de a finaliza lucrările până la sfârșitul anului viitor.  Valoarea contractului este de 439,29 milioane lei, fără TVA, iar sursa de finanțare este asigurată din fonduri europene nerambursabile.  Tronsonul 1 al Drumului Expres Craiova-Pitești are ca punct de început desprinderea din varianta de ocolire Nord a municipiului Craiova, iar ca punct final, limita județului Dolj cu Olt. Traseul traversează teritoriile administrative ale localităților Craiova, Ghercești, Pielești și Robănești.,, anunță Irinel Scrioșteanu, secretar de stat în ministerul Transporturilor, care a publicat și imagini de pe șantier:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Autoritățile au dat asigurări în repetate rânduri că Drumul Expres Craiova- Pitești va fi gata integral anul viitor, în 2024 putându-se circula pe drum de mare viteză- expres și autostradă, de la Craiova până la Constanța. Lucrările pe 𝗧𝗿𝗼𝗻𝘀𝗼𝗻𝘂𝗹 𝟯 vor fi finalizate la sfârșitul acestui an, iar pe 𝗧𝗿𝗼𝗻𝘀𝗼𝗻𝘂𝗹 𝟰 în cursul anului viitor. 𝗧𝗿𝗼𝗻𝘀𝗼𝗻𝘂𝗹 𝟮 (cu variante de ocolire pentru orașul Balș și municipiul Slatina și un nou od peste râul Olt) a fost deschis integral circulației în 2022.

VIDEO/ Se va circula în curând și pe tronsonul Valea Mare – Colonești. Peste 500 de muncitori mobilizați la ultimele lucrări pe T3 DEx 12 | Realitatea Oltului

Legătura Drumului Expres cu Colonești și Sușeni, prin două noi noduri rutiere | Realitatea Oltului

VIDEO/ Cum arată Tronsonul Colonești- Pitești al Drumului Expres. Lucrările au depășit 30% | Realitatea Oltului

DEx 12 este împărțit în 4 tronsoane, cu o lungime de peste 121 km, cu 2 benzi pe fiecare sens, 10 intersecții rutiere și 75 de poduri și pasaje. Jumătate dintre tronsoane tranzitează județul Olt. Tronsonul 2 de 39,85 km, cu punct de început limita dintre județele Dolj și Olt, iar ca punct final municipiul Slatina, la intersecția cu DN 65 a fost deja pus în circulație. Acesta traversează teritoriile administrative ale localităților Balș, Bârza, Piatra Olt, Slătioara, Ulmi, Slatina și Valea Mare și cuprinde centura ocolitoare a orașului Balș, centura ocolitoare a municipiului Slatina și noul pod peste râul Olt. Tronsonul 3 al Drumului Expres Craiova- Pitești va  traversa județul nostru prin 6 localități: Valea Mare, Priseaca, Scornicești, Optași, Tătulești și Colonești.

Cele trei tronsoane (2, 3 și 4) DEx12 sunt construite de către antreprenorul român Dorinel Umbrărescu.