Vaccinare gratuită antiHPV și pentru băieți. Femeile între 19 şi 45 de ani vor avea compensare de 50%

180

Ministrul Sănătății anunță că și băieţii până la vârsta de 18 ani inclusiv se vor putea vaccina gratuit antiHPV. Vaccinul va fi introdus în sistemul de compensare până la finalul anului.

Infecția cu HPV a fost identificată în 99% din cazurile de cancer cervical diagnosticate. Cele mai frecvente opt tulpini de HPV (16, 18, 31, 33, 35, 45, 52, 58) sunt responsabile de aproximativ 90% dintre cancerele de col uterin. O modalitate eficientă și recomandată de a preveni infecția cu HPV este vaccinarea care este recomandat să se înceapă la vârsta de pre-adolescență. În Romania, dacă în prezent vaccinarea anti HPV este inclusă în Calendarul Național de Imunizare pentru fetele din grupa de vârsta 11 – 18 ani, și băieţii cu vârsta de până la 18 ani inclusiv se vor putea vaccina gratuit. Anunțul a fost făcut de ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

„Până la sfârşitul anului vom introduce şi vaccinul HPV la acelaşi sistem de decontare. Marea noutate este faptul că băieţii până la vârsta de 18 ani, inclusiv 18 ani, vor avea şi ei dreptul de a se vaccina gratuit, la fel ca şi fetele, iar femeile cu vârsta cuprinsă între 19 şi 45 de ani se pot vaccina cu o reducere sau o compensare de 50% a acestui vaccin, ceea ce va creşte, cred eu, foarte mult accesul la vaccinare. Interes foarte mare există”, a afirmat ministrul.

Acest vaccin gratuit pentru fete este administrat de medicii de familie. În farmacie o doză costa circa 600 de lei în luna iulie.

Pentru băieți acest vaccin este recent și conform CDC din SUA vaccinul poate ajuta la prevenirea infectării băieților cu tipurile de HPV care pot cauza cancer la nivelul gurii/gâtului, penisului și anusului, precum și veruci genitale.