Zilele comunei Iancu Jianu, cu recitaluri în memoria regretatului Mitel Drăgulin

2025

Cu o vechime atestată documentar de 463 de ani, comuna în care şi-au lăsat urmele domnitorii Mihnea Turcitu, Pătraşcu cel Bun, Mihai Viteazul, Constantin Racoviţă, Fraţii Buzeşti, Doamna Stanca, Tudor Vladimirescu, prințul Ştirbei şi nu în ultimul rând familia boierilor militari Dobriceanu, serbează Zilele Localității pe 14 și 15 august. Vechea vatră lăutărească va cinsti anul acesta memoria regretatului Mitel Drăgulin, prezentă fiind și prietena de suflet a artistului oltean Mariana Ionescu Căpitănescu.

Comuna Iancu Jianu serbează Zilele Localității de Sfânta Maria Mare (Adormirea Maicii Domnului). Sărbătoarea ține două zile, prima fiind dedicată memoriei regretatului Mitel Drăgulin.

,,Cu ocazia zilelor comunei Iancu Jianu începând cu acest an vom sustine un spectacol in memoria lui Mitel Dragulin !!! Multumesc primăriei și artistilor pentru susținerea acordată !!!,, a anunțat Ionuț Drăgulin, fiul artistului.

Celebrul lăutar Mitel Drăgulin a plecat să cânte în ceata Îngerilor pe 6 iunie 2018, la doar 45 de ani. Omul care a promovat toată viața folclorul autentic, din vatra satului, alături de taraful din Iancu Jianu, a lasat în urmă numeroase melodii culese din popor, dar și linii melodice realizate pentru tinerii interpreți de folclor. Fiul celebrului Lache Drăgulin din comuna olteană Iancu Jianu a fost operat de fiere, iar infecţia i-a afectat pacreasul.

Din istoria localității:

Localitatea Iancu Jianu a fost cunoscută sub mai multe denumiri. Inițial, era cunoscută sub două denumiri – Cepturoaia şi Ciuturoaia, apoi sub denumirea de Ştirbei şi în cele din urmă Iancu Jianu.

Primul document oficial, ce menționează numele localității Cepturoaia, este un hrisov al Cancelariei Domneşti din Țara Românească, din 7 august 1560. Mai târziu a fost denumită Știrbei, deoarece aici își avea prințul Ştirbei moșii întinse și un palat pe dealul unde acum este amplasat liceul.

Istoria comunei Iancu Jianu este legată de renumita familie a Buzeştilor, ctitorii mănăstirii de la Călui. Cepturoaia, este locul în care a copilărit Stanca, soția lui Mihai Viteazul, ceea ce explică de ce acesta a ales ca localitatea Cepturoaia să fie capitală itinerantă a Țării Romăneşti, în timpul războaielor cu turcii.

În anul 1951 numele localității a fost schimbat din Ştirbei în Iancu Jianu cu scopul probabil de a şterge numele ultimilor proprietari ai terenurilor.

In memoriam Mitel Drăgulin:

https://www.facebook.com/realitateaolt/videos/971774796321771/