FOTO/ Grădinițe moderne pentru copiii din Balș, cu bani europeni. Cum arată unitățile în care s-au investit 6,5 milioane lei

448

Aproape 250 de preșcolari din orașul Balș beneficiază de condiții la standarde europene, cu ajutorul unui proiect finanțat prin Programul Operațional Regional 2014-2020. Fondurile nerambursabile au fost folosite pentru reabilitarea, modernizarea și dotarea Grădiniței cu Program Normal Nr. 1 și a Grădiniței cu Program Normal Nr. 2.

Primăria Balș a implementat cu fonduri europene, accesate prin ADR SV Oltenia în cadrul Programului Operațional Regional (POR) 2014-2020, două proiecte cu o valoare totală de aproximativ 6,5 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 6,3 milioane de lei. Lucrările au fost implementate în cadrul Axei prioritare 10 – Îmbunătățirea infrastructurii educaționale. Grădinița cu Program Normal Nr. 1 și Grădinița cu Program Normal Nr. 2 au fost reabilitate, modernizate și dotate.
Proiectele au vizat, în principal: consolidarea și izolarea termică a celor două grădinițe; înlocuirea tâmplăriei și a instalațiilor termice, sanitare și electrice; diverse lucrări de reparații; recompartimentări interioare și extinderi; dotarea cu materiale didactice, echipamente IT, de birotică și mobilier; amenajarea spațiilor exterioare.

Investiția derulată la Grădinița cu Program Normal Nr. 1 a avut ca scop reabilitarea, modernizarea și creșterea eficienței energetice prin izolarea termică a clădirii, montarea unei tâmplării performante energetic, înlocuirea instalațiilor termice, sanitare și electrice, refacerea tencuielilor interioare și exterioare, precum și diverse lucrări de reparații. Totodată, au fost montate panouri solare fotovoltaice, o pompă de căldură, ventiloconvectoare cu recuperare de căldură și corpuri de iluminat tip led. De asemenea, clădirea a fost extinsă cu o bucătărie, o spălătorie și o uscătorie, toate dotate cu echipamentele necesare. Au fost achiziționate materiale didactice, echipamente IT, de birotică, mobilier și a fost creat un site web. Tot prin acest proiect, au fost amenajate spațiile verzi, un loc de joacă și o gradenă, a fost proiectat un sistem de iluminat exterior și a fost montată o scară de incendiu. Nu mai puțin de 180 de preșcolari sunt beneficiari ai investiției cu o valoare de aproximativ 5 milioane de lei și o finanțare nerambursabilă de 4,9 milioane de lei.

Și la Grădinița cu Program Normal Nr. 2, lucrările au vizat consolidarea și reabilitarea termică a clădirii, prin izolarea termică a pereților exteriori și a planșeelor, înlocuirea tâmplăriei exterioare cu tâmplărie performantă energetic, refacerea sistemului de încălzire și furnizare a apei calde, modernizarea instalației de iluminat. De asemenea, au fost realizate recompartimentări interioare, în principal pentru crearea de facilități și adaptarea infrastructurii pentru persoanele cu dizabilități. Au fost achiziționate materiale didactice, echipamente IT, de birotică, mobilier și echipamente pentru sala de sport. Investițiile se ridică la aproximativ 1,5 milioane de lei, cu o finanțare nerambursabilă de 1,4 milioane de lei. Beneficiarii proiectului vor fi cei 66 de copii care învață la Grădinița cu Program Normal Nr. 2, personalul didactic și auxiliar al acesteia.