Protest al fermierilor în mai multe localități din Olt. 65 de tractoare agricole, camioane și autoturisme, scoase prin Slatina

535

Fermierii olteni se alătură mâine, 7 aprilie, unui protest amplu organizat la nivel național în mai multe județe. Aceștia vor scoate utilajele în stradă și vor manifesta pașnic. Protestul se va derula pe traseul: Scornicești- Oporelu- Slatina- Coteana- Slatina- Bărăști-Slatina. Totodată, fermierii vor protesta și în fașa Prefecturii Olt. jandarmii vor asigura măsurile de ordine publică și protecția participanților.

Reprezentanții Alianței pentru Agricultură și Cooperare, formată din Federația Națională a Producătorilor din Agricultură, Industria Alimentară și Servicii Conexe din România – ,,PRO AGRO”, Liga Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România – ,,LAPAR” , Uniunea de Ramură Națională a Cooperativelor din Sectorul Vegetal – ,,UNCSV”, Forumul Agricultorilor și Procesatorilor Profesioniști din România – ,,Forumul APPR”, organizează mâine, 7 aprilie, o amplă acțiune de protest în mai multe județe. În Olt, protestul se va derula între orele 12.00- 15.00 atât în fața Prefecturii Olt, cât și pe un traseu ce va cuprinde mai multe localități: Scornicești- Oporelu- Slatina- Coteana- Slatina- Bărăști- Slatina.

În Slatina, acțiunea de protest constă în deplasarea cu viteză redusă a mijloacelor de transport (aproximativ 65 de utilaje: tractoare agricole, camioane și autoturisme).
Locul de întâlnire al acestora va fi sensul giratoriu din proximitatea gării pe traseul: Bld. A. I. Cuza – strada Vintilă Vodă – strada George Poboran – Strada Constantin Brâncoveanu.
Mijloacele de transport vor fi însoțite pe timpul deplasării de către echipaje ale poliției rutiere. Conform cadrului legal, Inspectoratul de Jandarmi Județean Olt va asigura măsurile de ordine și siguranță publică și va relaţiona permanent, prin echipele de dialog, cu organizatorii şi vor acţiona pentru asigurarea protecției participanţilor şi pentru prevenirea şi combaterea incidentelor, care ar putea să afecteze climatul de ordine şi siguranţă publică.

,,Manifestul organizat în 7 aprilie se fundamentează pe nevoia de stabilitate și predictibilitate a fiecărui fermier din România, pe dorința noastră comună de a continua să ne desfășurăm activitatea în condiții de egalitate cu oricare fermier european, de a fi susținuți și protejați în misiunea noastră de către decidenții europeni și naționali. Această formă extremă de manifestare este consecința nemulțumirii și dezamăgirii profunde a fermierilor români  în legătură cu soluția găsită de Comisia Europeană la problemele și dezechilibrele grave cu care se confruntă sectorul agro-alimentar din țara noastră, pe fondul distorsiunilor de piață cauzate de conflictul armat din Ucraina.  Eliminarea totală, începând cu mijlocul anului trecut, a taxelor vamale pentru toate mărfurile din Ucraina, a exportat, în plan comercial, efectele războiului în țările limitrofe printr-un efect de dumping involuntar, deoarece a stimulat fermierii ucraineni să vândă sub cost odată cu forțarea ritmului fluxurilor de marfă. Această măsură nu a ajutat și nu îi va ajuta pe fermierii ucrainieni să își reia ciclul de producție în condițiile unei escaladări puternice a cheltuielilor cu inputurile, în schimb  a perturbat extrem de puternic piața din România.,, anunță cele patru organizații sindicale.