Trufandale în Piața Zahana: urzici și ștevie. Prețul… ne urzică la buzunar

442

Odată cu startul Postului Paștelui, au părut primele urzici în Piața Zahana, sursă bogată de vitamine și fier. La fel și stevia (dragaveiul). Două trufandale însă extrem de scumpe pentru buzunarul muritorilor de rând.

Se spune despre urzici că„schimbă sângele”- curăță organismul de toxine și îl revigorează după o iarnă în care am consumat mai mult carne, carbohidrați și alimente procesate. Așa că acest adevărat medicament al naturii este la mare căutare primăvara. Pentru că am avut o iarnă blândă, verziturile au apărut deja în Piața Zahana. Însă urizicile și ștevia sunt destul de scumpe. O punguța cu doi pumni de urzici costă 5 lei, ceea ce rezultă că un kilogram, necesar pentru o mâncare de patru persoane, se ridică la prețul unui kilogram de ceafă de porc. La fel și ștevia. Vânzătorii profită de intrarea în post, dar și de dorința oamenilor de a folosi proprietățile acestor verdețuri.

Frunzele de ștevie sunt foarte apreciate în bucătăria tradițională, preparând din ele diverse ciorbe acrișoare, mâncăruri cu carne, sarmalele, salate, sucuri proaspete. Ștevia are un conținut mare de vitamine, precum vitamina C, A, E și K, conține și săruri minerale precum: calciu, fier, zinc ,magneziu, potasiu și fosfor, dar și proteine, fibre și oxalați.

Urzicile au un efect hemostatic, adică opresc sângerările și vindecă rănile, vitaminizează și remineralizează organismul,  au roluri diuretice, antiseptice, depurative, reglează tensiunea arterială și  nivelul de zahăr în sânge, stimulează apetitul și combat anemia, combate tusea, stimulează metabolismul și secreția bilei, cea pancreatică, gastrică și intestinală, au efecte puternice de combatere a viermilor intestinali; combate reumatismul arterial.