Spectacol ecvestru, dar și folcloric, la ”Încuratul cailor de Sân’ Toader de la Brâncoveni”. Primăria a anunțat programul

235

Comuna Brâncoveni este una dintre puținele localități ale Oltului care mai păstrează obiceiul străvechi al încuratul cailor de Sân’ Toader, eveniment ce atrage crescătorii și iubitorii de cai la concursul hipic celebru. Nici în acest an nu va face excepție, administrația locală anunțând data organizării – 4 martie, dar și programul. Pe lângă spectacolul ecvestru, manifestarea va cuprinde și un spectacol folcloric încheiat cu foc de artificii.

Se anunță mare sărbătoare și în acest an la Brâncoveni, localitate care păstrează tradiția organizării sărbătorii populare ”ÎNCURATUL CAILOR DE SÂN’ TOADER”, ce se va desfăşura în prima sâmbătă a lunii martie, pe stadionul din Mărgheni.

,,Primăria, Consiliul Local al Comunei Brâncoveni şi Centrul Cultural Brâncoveni invită toţi iubitorii de cai din judeţul Olt şi din ţară să participe la sărbătoarea populară ”ÎNCURATUL CAILOR DE SÂN’ TOADER DE LA BRÂNCOVENI”.  Comuna Brâncoveni păstrează această tradiţie ce vine din negura timpului prin sărbătoarea populară ce a fost reînviată acum 12 ani în actualul format, şi care este, fără doar şi poate, cel mai mare eveniment ecvestru şi de promovare a tradiţiilor populare din Oltenia.  Sărbătoarea populară ”Încuratul cailor de Sân’ Toader de la Brâncoveni” se desfăşoară sub patronajul Consiliului Judeţean Olt şi Centrului Judeţean de Cultură şi Artă Olt și va avea loc sâmbătă, 4 martie 2023, începând cu orele 10:00, pe stadionul din satul Mărgheni, comuna Brâncoveni. Vă aşteptăm cu drag!,, a anunțat Primăria Brâncoveni.

Așa cum ne-au obișnuit organizatorii, și anul acesta participanții vor putea urmări parada cailor, demonstrația de echitație, concursurile de tracțiune cai la buştean şi frumusețe cai, premierea, dar și un program folcloric susținut de artiști locali, tinere talente și artiști profesioniști. Surpriza o reprezintă artiștii: Niculina Stoican, Violeta Constantin și Cornel Cojocaru.

Totodată, în semn de respect și apreciere, primăria premiază cuplurile care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă în anul 2022, cu domiciliul stabil în comuna Brâncoveni.

Manifestarea se va încheia cu un foc de artificii.

Deși multe dintre localitățile Oltului sărbătoreau în prima săptămână a Postului Mare Caii lui Sân’ Toader, obiceiul străvechi se mai păstrează doar la Brâncoveni și Osica de Jos.  

Caii se-ncură de Sân’ Toader și la Osica de Jos. Competiția ecvestră are trei probe | Realitatea Oltului

Prima săptămână din Postul Mare este numită în popor Săptămâna Caii lui Sân’ Toader. Despre Caii lui Santoader se spune că în galopul lor „rup lanțul lui Santion, pentru a înlocui iarna cu vara”. De aici obiceiul numit Încuratul cailor, care se practică și în satele Oltului. Legenda vorbește despre caii lui Sân’ Toader care în săptămâna numită Caii lui Sân’ Toader, după căderea nopţii, nevăzuţi fiind, prind trup şi formă pentru a pedepsi fetele şi femeile care în această săptămână au tors, au ţesut sau au cusut. Se spunea că singura modalitate în care puteau fi alungaţi era întoarcerea cu gura în jos a tuturor vaselor din casă, acţiune combinată cu descântece pe care astăzi însă, nimeni nu le mai ştie.