De „Ziua internațională a cititului împreună”, sărbătorită ieri, 1 februarie, a avut loc un maraton al poveștilor în școlile și bibliotecile oltene. Bucuria răsfoirii unei cărți a fost una aparte la Bălteni, acolo unde chiar primarul a încurajat cititul, cumpărând fiecărui elev cărți și semne de carte și citind în mijlocul clasei. Atmosfera a fost completată cu turtă dulce și ceai.
Pe 1 februarie este sărbătorită Ziua Internațională a Cititului Împreună (World Read Aloud Day), o zi în care se sărbătorește puterea de a citi cu voce tare, împreună. Astfel, copiii și adulții sunt încurajați să ia o carte, să găsească audiență și să citească cu voce tare. Evenimentul este celebrat în peste 170 de țări, printre care și România. În Olt, majoritatea unităților de învățămînt și bibliotecilor au organizat ore de citit. Printre cele mai frumoase atmosfere create, în care chiar primarul localității a încurajat cititul, s-a numărat cea de la Bălteni. Pentru a-i îndemna pe elevi să descopere plăcerea cititului, primarul Doru Marineață a cumpărat cărți pentru fiecare copil, în funcție de clasă, a venit în școală ascultând elevi citind și chiar a citit din Amintiri din Copilărie.
,,O zi frumoasă cu ceai, turtă dulce și multe cărți. Mulțumim domnului primar Doru Marineață, Silviei Marineață și Ralucăi Dragnea pentru cărțile oferite și pentru prezența fizică în școală/grădiniță pentru a le citi copiilor. Mulțumim tuturor colegilor pentru implicare!,, a transmis Școala Gimnazială Ion I Graure Bălteni.
Atmosfera orei dedicate lecturii a fost una special, edilul servindu-i pe copii cu ceai și turtă dulce.
Potrivit psihologilor, cititul de la vârste mici modifică IQ-ul și EQ-ul (coeficientul de inteligență și coeficientul emoțional), copiii comunică mai ușor, își dezvoltă o gândire logică și deseori iau exemple din lecturile citite, stimulează creativitatea și îi ajută să se exprime și să dețină un vocabular amplu de cuvinte și expresii care îi vor plasa în rândul copiilor isteți, descurcăreți și inteligenți.