Amenzi de până la 40.000 de lei pentru comercianți de băuturi în ambalaje din sticlă, plastic sau metal. Are legătură cu garanția și returnarea de către consumatori

104

Pentru a încuraja returnarea ambalajelor de băuturi de unică folosință în vederea reciclării, până la data de 28 februarie 2023, toți comercianţii și producătorii care introduc pe piaţa naţională produse ambalate au obligaţia să se înregistreze în baza de date gestionată de către administratorul sistemului de garanție-returnare (SGR), acesta urmând a devein functional la nivel national din noiembrie.

Consumatorii vor putea să returneze în magazine ambalajele de unică folosință din plastic, sticlă sau metal pentru băuturi. SGR reprezintă un sistem în care românii vor plăti o garanție de 0,50 RON atunci când vor cumpăra o băutură îmbuteliată de la un comerciant. Sistemul se aplică pentru ambalaje primare nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv. După golirea ambalajului, consumatorul va trebui să îl aducă într-unul dintre punctele de returnare organizate de comercianți. În schimbul ambalajului gol, consumatorul va primi înapoi, pe loc, valoarea garanției plătite inițial, fără a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal.

Pentru a încuraja returnarea ambalajelor, producătorii și comercianții care introduc pe piaţa naţională produse în ambalaje din sticlă, plastic sau metal, cu volume cuprinse între 0,1 l şi 3 l inclusiv, utilizate pentru a face disponibile pe piaţa naţională bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase, au obligaţia să se înregistreze în baza de date gestionată de către administratorul sistemului de garanție-returnare (SGR) până la data de 28 februarie 2023.

,,Procedura de înregistrare în sistemul de garanție-returnare (SGR) se stabileşte de către administratorul SGR şi se face disponibilă pe pagina proprie de internet, www.returosgr.ro . Începând cu data de 30 noiembrie 2023, SGR, unic la nivel naţional, este obligatoriu tuturor producătorilor şi comercianţilor în condiţiile prezentei hotărâri, aplicându-se atât produselor fabricate pe teritoriul naţional, cât şi produselor importate sau achiziţionate intracomunitar, în condiţii nediscriminatorii, inclusiv în ceea ce priveşte posibilitatea participării efective a operatorilor economici la funcţionarea sistemului şi tarifele impuse acestora de către administratorul sistemului de garanție-returnare (SGR).,, anunță Daniela Bălșanu, purtătorul de cuvânt al Agenției pentru Protecția Mediului Olt.

Neînregistrarea în baza de date SGR constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 20.000 lei la 40.000 lei.