Modificarea statutului polițistului, sprijinită și de deputatul de Olt Cătălin Grecu

132

Deputatul de Olt Cătălin Grecu este unul dintre susținătorii și coinițiatorii propunerii unui proiect de lege făcut de către colega sa social-democrată senatorul de Olt Siminica Mirea prin care să se modifice Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului. Prevederile propuse sunt legate de mutarea la cerere, ocuparea locurilor libere, recrutarea si selecționarea candidaților pentru posturile vacante, precum și despre reglementarea etapelor carierei.

Modificarea Satutului Polițistului a trecut de Senat și aduce în discuție o serie de prevederi ce sunt problematice în raport cu deficitul de resurse umane imens înregistrat doar la nivelul Ministerul Afacerilor Interne (peste 15000 de angajați).
Lipsa stabilității pe post este unul dinte motivele pentru care senatorul de Olt Siminica Mirea a inițiat această modificare a legii, propunerea fiind susținută ca și coinițiator, printre alții, de către deputatul de Olt Cătălin Grecu, în actuala legislație condițiile în care un agent sau un ofițer de poliție pot ocupa funcții de conducere sau comanda nu sunt stabilite clar si unitar.

De asemenea, modificarea și adoptarea soluțiilor tehnico-organizatorice cu privire la activitatea de mutare la cerere a polițiștilor este necesară în sensul producerii de economii. „In prezent bugetul M.A.I. fiind grevat de aproximativ 8 mil. EURO, suma destinata acoperii cheltuielilor legate de plata indemnizatiilor de chirie si transport la si de la locul de munca. In acest sens se propune realizarea unei aplicatii informatice, la care sa aiba acces angajatii, in sistem internalizat, prin care sa se poata realiza acest tip de mutare, transparent si corect, fara ca mii de politisti sa astepte anual sa li se aprobe raportul de mutare in unitatea aleasa”, conform expunerii de motive. Motivele care obligă polițiștii să aleagă mutarea unității sunt legate de reîntregirea familiei sau de acordarea sprijinului membrilor familiei aflați in impas sau în situații dificile, în majoritatea cazurilor.

„Inițiativa vine în urma prevederilor problematice regăsite în Legea nr. 360/2002 privind Statutul polițistului, în raport cu deficitul de resursă umană, lipsa stabilității posturilor, lipsa condițiilor pentru ocuparea funcțiilor de conducere sau comandă, gestionarea ineficientă a resursei umane anterior încadrării pe post și altele”, a explicat Cătălin Grecu.