S-au dublat cazurile de gripă în Olt într-o săptămână, peste 1400 de infecții respiratorii și pneumonii

65

Tot mai mulți olteni sunt puși la pat de afecțiunile specifice sezonului rece, crescând și numărul de internări în spitale. Alarmantă este creșterea cazurilor de gripă în ultima săptămână, cele mai multe fiind înregistrate în rândul copiilor.

Direcția de Sănătate Publică Olt raportează azi pentru prima săptămână a acestui an un număr de 54 de cazuri de gripă, împărțite în mod egal de pacienți de sex feminin și masculin, 29 provenind din mediul urban și 25 din rural. ,, Avem pacienți cu vârste  cuprinse între 0- 86 ani ( 0-1 an= 4 cazuri, 2- 4 ani =10 cazuri, 5- 14 ani= 20 cazuri, 15- 49 ani= 12 cazuri, 50- 64 ani= 2 cazuri, peste 65 ani= 6 cazuri ), care s-au prezentat în serviciile specializate ale Spitalului Județean de Urgență Slatina ( 12 ),  Compartimentul de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Municipal Caracal ( 41), alte unități sanitare cu paturi din țară ( 1 ), cu simptomatologie compatibilă cu gripa, motiv pentru care li s-au recoltat câte un test  pentru determinarea virusurilor gripale (48 teste antigenice rapide și 6 teste pentru determinarea virusurilor prin metoda RT- PCR ), cu rezultate pozitive pentru prezenta virusurilor gripale. 14 cazuri sunt internate, iar 40 pacienți sunt izolați la domiciliu cu prescripție medicală emisă de specialist,, declară Gabriela Gogiu, purtătorul de cuvânt al DSP Olt.

De la debutul sezonului rece, 1 octombrie 2022, până pe 8 ianuarie, DSP Olt raportează la nivelul județului 86 de cazuri confirmate, din care: 3  cazuri confirmate pentru virusul gripal tip A subtip H3 ( RT- PCR ); 2 cazuri pentru virusul gripal tip A subtip H1( RT- PCR ); 1 caz confirmat pentru virusul gripal tip A nesubtipat( RT- PCR ); 80 cazuri confirmate pentru virusul gripal tip A ( teste antigenice rapide ).

De asemenea, de la începutul anului, s-au înregistrat  1003 cazuri  de infecții respiratorii acute cu 37 internări și 414 cazuri de pneumonii cu 98 internări. Ponderea o dețin grupele de vârstă cuprinse între 0- 19 ani.