FSLI cere decontarea navetei profesorilor cu autoturisme personale și pe baza biletelor de transport în comun

308

Profesorii care se deplasează cu autoturismele proprietate personală la școală beneficiază de decontarea carburantului. La fel și celelalte categorii de angajați din învățământ. Cum pentru stabilirea sumei se ia în calcul valoarea abonamentului la mijlocul de transport în comun pentru ruta respectivă, iar în multe cazuri nu există transport în comun ori operatorii nu emit abonamente, FSLI a solicitat ministerului să ia în calcul valoarea biletelor de transport pe ruta respectiva/ pe o rută similară.

Federația Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI) solicită ministrului Educației, Ligia Deca, să modifice hotărârea de guvern nr. 569/2015 privind decontarea navetei cadrelor didactice/nedidactice și personal auxiliar din învățământ astfel încât sumele cheltuite pentru achiziționarea carburantului  să poată fi decontate și pe bază de bilete de transport, nu doar cu abonamente lunare.

 „Numeroși operatori de transport auto nu emit abonamente pe anumite distanțe, ceea ce conduce la imposibilitatea personalului didactic – care se deplasează la și de la locul de muncă folosind autoturismul proprietate personală, cu respectarea art. 7 alin (6) din Norme –  de a beneficia de decontarea acestor cheltuieli. S-a ajuns în această situație deoarece, în lipsa abonamentelor pe ruta respectivă/ rute similare, emise de operatorii de transport, nu se poate stabili care este cuantumul sumei pentru care se pot depune bonurile de achiziție a carburantului în vederea decontării și, deci, nu se decontează aceste cheltuieli”, se arată în adresa semnată de FSLI.

Potrivit legislației, beneficiază de decontarea cheltuielilor de navetă cadrele didactice şi personalul didactic auxiliar care nu deţin locuinţă în localitatea unde aceştia îşi au postul, iar cheltuielile cu efectuarea navetei se decontează doar atunci când distanţa ce trebuie parcursă zilnic depăşeşte limita teritorială a localităţii în care se găseşte unitatea de învăţământ preuniversitar de stat.