Parlamentul European a adoptat rezoluţia care susţine aderarea României la Schengen

17

Reunit în sesiune plenară la Strasbourg azi, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie nonlegislativă care solicită Consiliului UE adoptarea unei decizii pozitive privind aderarea României şi a Bulgariei la spaţiul Schengen.

Rezoluţia adoptată de PE îndeamnă Consiliul să ia toate măsurile necesare pentru aplicarea integrală a dispoziţiilor acquis-ului Schengen în Bulgaria şi în România până la sfârşitul anului 2022, asigurând astfel eliminarea controalelor asupra persoanelor la toate frontierele interne pentru ambele state la începutul anului 2023.

Parlamentul European ”reaminteşte că toate condiţiile necesare pentru aplicarea integrală a acquis-ului Schengen în România şi Bulgaria au fost deja îndeplinite de ambele state membre în 2011”, arată rezoluţia.

Spațiul Schengen este o zonă de circulație liberă în Europa. Statele membre au eliminat  controalele pentru persoane la frontierele dintre ele, astfel încât este posibilă trecerea frontierei între oricare două asemenea state fără prezentare de acte de identitate și fără opriri pentru control.