Timp de trei zile, drăgăneștenii și locuitorii zonelor învecinate au particip la activitățile cultural- artistice organizate cu ocazia Zilelor orașului, în cadrul cărora s-a derulat și Festivalul Naţional de Doine şi Balade „Ileana Constantinescu“, ajuns la ediția cu numărul 45. Cunoscut până în urmă cu câțiva ani sub titulatura unuia dintre cântecele celebrei artiste- „De la Drăgănești la vale“, festivalul a adus pe scena din orașul oltenesc tezaure ale folclorului românesc, dar și cei mai buni artiști care doresc să se remarce. Trofesul de anul acesta a fost câștigat de o interpretă din Dolj, câștigătoare și a Marelui Trofeu „Maria Tănase”.
A fost mare sărbătoare în acest sfârșit de săptămână în orașul Drăgănești-Olt. Zilele urbei au fost sărbătorite cu un regal folcloric în care a fost inclusă și cea de-a 45-a ediție a Festivalului Naţional de Doine şi Balade „Ileana Constantinescu. Nume mari ale folclorului românesc au urcat și de această dată pe scenă pentru e evoca personalitatea regretatei fiice a satului Comani, „simbolului cântecului muntenesc”, vocea care l-a impresionat pe Sadoveanu.
Concursul unic în specificul său, organizat pe o singură secțiune: soliști vocali cu vârste între 17- 50 ani, a avut în urma preselecției 12 concurenți din: Dolj, Gorj, Olt, Sălaj, Timiș, Vaslui, Suceava și Iași.
Câștigătorii acestei ediții sunt:
- Marele Premiu – LUIZA ELENA TURCU
- Premiul Special – DORINEL GAVRILUȚ
- Premiul I – ANA-MARIA DEACONU
- Premiul II – LARISA DANIELA CÂRLUGEA
- Premiul III – CRISTINA DRĂGAN
- Mențiune – ROXANA ANAMARIA GOIA
Concurenții și invitații de marcă în recital au fost susținuți de orchestra Ansamblului Folcloric Profesionist Maria Tănase Craiova. Prezentați de artiștii Gheorghița Nicolae și Gelu Voicu, au susținut recitaluri mari soliști ai folclorului românesc: Ionuț și Doinița Dolănescu, Niculina Stoican, Constantin Enceanu, Olguța Berbec, Valentin Sanfira, Marcela Fota, Alexandra Bleaje.
„Busuioc, floare cătată”, „Dunăre, Dunăre”, „I-auzi, mândro, pițigoiul”, „Marioară de la munte”, „Plin e codrul de voinici”, sunt doar câteva dintre cele peste 200 de melodii de neuitat imprimate de artista Ileana Constantinescu, parte importantă din zestrea folclorică a Oltului, dar și a României. Cea care le-a dat glas ne-a părăsit în urmă cu patru ani, în memoria sa fiind continuată organizarea unuia dintre cele mai mari festivaluri- concurs de doine și balade pe plan național.