GALERIE imagini/ Planul ROȘU de intervenție, testat la Scornicești: un cutremur a prăbușit tribuna stadionului peste 15 persoane

418

Mai multe forțe și autospeciale de intervenție din cadrul ISU Olt, Ambulanță, Poliție și Jandarmerie au fost mobilizate azi la Scornicești unde a fost azi testat Planul Roșu de intervenție.  În cadrul exercițiului s-a urmărit intervenția rapidă și coordonarea structurilor implicate în cazul unui eventual cutremur.

Echipaje de prim ajutor din cadrul SMURD Olt, autospeciala pentru transport personal şi victime multiple, autospeciala pentru descarcerare, cu punctul medical avansat, o autospecială pentru intervenție la înălțime, un container multirisc, dar și mai multe autospecială de stingere, echipaje din cadrul Serviciului de Ambulanță Olt, Inspectoratului de Poliție Olt și Inspectoratului de Jandarmi Olt, recum și echipaje specializate ale operatorilor de gaze, apă și electricitate au fost mobilizate azi la Scornicești, unde s-a activat Planul Roșu de intervenție. din fericire, a fost vorba doar despre o simulare a intervenției.
,,Conform scenariului, în urma unui cutremur cu magnitudinea de 7.2 grade pe scara Richter, au fost afectate mai multe imobile din orașul Scornicești, dar și rețelele de utilități publice. La stadionul Scornicești, în urma prăbușirii unei porțiuni din tribună, 15 persoane au rămas blocate sub dărâmături.  Având în vedere numărul mare de victime, la nivelul judeţului Olt s-a activat planul roşu de intervenţie.  Toate persoanele surprinse sub dărâmături au fost evacuate, s-a efectuat triajul la fața locului și au fost transportate în Punctul Medical Avansat, pentru acordarea primelor îngrijiri medicale. Sub coordonarea Directorului de Salvări Medicale, victimele au fost transportate către unitățile spitalicești, cu echipaje SMURD și SAJ.  În scenariul exercițiului a fost cuprins și un accident rutier, în urma căruia o persoană a rămas încarcerată. Victima a fost extrasă de pompierii de la descarcerare și transportată la UPU Slatina, cu diverse traumatisme. ,,explică Alin Băsășteanu, purtătorul de cuvânt al ISU Olt.
Exercițiul s-a desfășurat cu sprijinul Comitetului Local pentru Situații de Urgență Scornicești și Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Scornicești. Scopurile principale ale exerciţiului au fost antrenarea structurilor de intervenţie implicate, verificarea timpilor de răspuns în cazul producerii unui eveniment major şi testarea viabilităţii planului roşu de intervenţie.