VIDEO Școala va începe fără ca toți elevii să primească manualele

165

În Olt, școala va începe pe 5 septembrie, ca și în anii trecuți, fără ca toți elevii să găsească pe bancă manualele după care să învețe. Mai puțin de 20% dintre ei vor intra în posesia unor manuale noi în prima zi de școală, restul fiind nevoiți să se mulțumească, în cel mai fericit caz, cu manuale vechi. Cei mai ghinioniști vor fi în acest an elevii de clasa a V-a care nu vor primi niciun manual. Autoritățile promit că acestea vor ajunge, pentru materiile principale, până la finele lunii septembrie.

La Școala gimnazială numărul 3 din Slatina, manualele noi au ajuns. Ele reprezintă mai puțin de 20% din cele care vor fi folosite de elevi în viitorul an școlar. Dacă elevii de clasa întâi se pot considera norocoși beneficiind de manuale noi, ghinioniști vor fi cei de clasa a V-a care nu vor primi, în prima zi de școală niciun fel de manual.

Situația este asemănătoare în întreg județul. 80% dintre elevi vor învăța anul viitor e pe manualele vechi transmise de la colegii din generațiile anterioare. Cele noi vor acoperi doar o parte din necesar și doar pentru elevii din anumiți ani de studiu și doar pentru unele materii. Autoritățile dau asigurări că manualele pentru principalele discipline de la clasa a V-a vor ajunge în posesia elevilor în cel mai scurt timp.

Până la sosirea manualelor elevii de clasa a V-a și profesorii vor trebui să se descurce cum pot, apelând la materiale didactice auxiliare, multe dintre acestea achiziționate, ca de fiecare dată, pe banii părinților.

Anul acesta, situația manualelor școlare este mai bună decât în trecut. În anul școlar precedent, elevii de clasa a VIII-a au primit manualele pentru disciplinele de examen abia în luna ianuarie.