Mare sărbătoare creștină: Schimbarea la Față a Domnului

54

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi, 6 august, Schimbarea la Faţă a Domnului. Sărbătoarea datează de la începutul secolului al IV-lea, atunci când Sfânta Împărăteasă Elena a zidit o biserică pe muntele Tabor.

Sărbătoarea începe să fie menționată din prima jumătate a secolului al V-lea, iar mai târziu s-a generalizat odată cu hotărârea luată de Papa Calist III.

Sărbătoarea semnifică momentul în care apostolii Mântuitorului, aflaţi pe muntele Tabor, s-au convins că acesta nu este doar un proroc al lui Dumnezeu, ci Fiul Său. Semnificaţia tainică a acestei sărbători este vederea lui Dumnezeu şi transfigurarea omului, posibilitatea lui de a se îndumnezei încă din viaţa aceasta. Schimbarea la Faţă mai este numită şi Obrejenia. Deși sărbătoarea este prăznuită în Postul Sfintei Marii, în această zi se face dezlegare la pește pentru bucuria praznicului.

Sărbătoarea Schimbării la Față a Mântuitorului marchează începutul toamnei. De-acum nu mai e voie la scăldat în ape curgătoare, nici la spălat rufe la râu. Nici măcar animalele nu se mai scaldă după această dată. Se spune că cei care nu ţin această sărbătoare vor fi uscaţi şi gălbejiţi ca florile care de acum încep să se veştejească.

Legat de această sărbătoare există mai multe supersitiții. Astfel, cine spală haine în această zi va fi năpădit de păduchi şi ploşniţe; fetelor care se spală în această zi nu le mai creşte părul, aşa cum nu mai creşte iarba; se spune că cine mănâncă struguri înainte de Schimbarea la Față, nesfințiti, o să aibă dureri de burtă; despre oamenii care nu-şi văd umbra capului la răsăritul soarelui, în dimineaţa zilei, se spune că vor muri până la sfârşitul anului.

În această zi nu este bine să te cerţi cu nimeni şi nici să fii certat de cineva, că aşa vei fi tot anul.