Cele mai căutate meserii în Uniunea Europeană și cele care nu mai prezintă interes

67

Eurostat a dat publicității astăzi un raport din care reiese evoluția diverselor meserii pe piața muncii din Uniunea Europeană. Potrivit Oficiului European de Statistică, în ultima perioadă există câteva meserii aflate la mare căutare, numărul angajaților cunoscând o creștere semnificativă. Eurostat mai arată că solicitarea firmelor din domeniul agricol, piscicol și silvic către muncitorii necalificați a cunoscut o scădere importantă.

Ocupaţia care a înregistrat cea mai mare creştere procentuală a numărului de persoane angajate în Uniunea Europeană, între primul trimestru din 2021 şi perioada similară din 2022, a fost cea de ajutor la prepararea produselor alimentare, cu o creştere de 25,1%, urcând de la aproape 1,1 la aproximativ 1,4 milioane de persoane.

Pe poziția secundă cu o crestere de 15,6% a fost la categoria lucrătorilor în servicii personale (însoţitori de zbor, şoferi, ghizi, bucătari, chelneri, barmani, coafeze, asistenţi în îngrijirea frumuseţii, supraveghetori de clădiri şi gospodării). În primul trimestru din 2022, în această categorie erau 7,6 milioane de angajaţi.

Pe ultimul loc pe podium se află specialiştii din tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor, cu o creştere de 9,6% între primul trimestru din 2021 şi perioada similară din 2022, de la aproape 4,1 la aproape 4,5 milioane de persoane.

Creșteri importante s-au înregistrat și în ceea ce privește specialiştii în domeniul juridic, social şi religie (9,4%), dar şi managerii în industria ospitalităţii, retail şi alte servicii (9,1%). În primul trimestru din 2022, în aceste categorii era 3,5 milioane şi, respectiv, 2,4 milioane de de angajaţi.

Pe piața muncii din UE se mai caută specialiştii cu funcţii administrative şi comerciale (7,4%), artizani şi angajaţi ai centrelor de print (6,7%), tehnicieni în informaţii şi comunicaţii (5,9%), specialişti în ştiinţe şi inginerie (5,7%), dar şi conducători de unităţi economico-sociale (5,3%).

La polul opus, cel mai semnificativ declin îîn perioada amintită s-a înregistrat în cazul muncitorilor necalificaţi în agricultură, silvicultură şi pescuit (minus 12,6%).