POR Sud-Vest Oltenia prin care vor fi atrași 1,2 miliarde de euro, trimis Comisiei Europene

80

𝗣𝗮𝘁𝗿𝘂 𝗱𝗶𝗻 𝗰𝗲𝗹𝗲 𝗼𝗽𝘁 𝗣𝗿𝗼𝗴𝗿𝗮𝗺𝗲 𝗢𝗽𝗲𝗿𝗮𝘁̦𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗲 𝗥𝗲𝗴𝗶𝗼𝗻𝗮𝗹𝗲 (𝗣𝗢𝗥) 𝗽𝗿𝗶𝗻 𝗰𝗮𝗿𝗲 𝘃𝗼𝗿 𝗳𝗶 𝗮𝘁𝗿𝗮𝘀̦𝗶 𝗯𝗮𝗻𝗶𝗶 𝗶̂𝗻 𝗽𝗲𝗿𝗶𝗼𝗮𝗱𝗮 𝟮𝟬𝟮𝟭-𝟮𝟬𝟮𝟳 𝗮𝘂 𝗳𝗼𝘀𝘁 𝘁𝗿𝗶𝗺𝗶𝘀𝗲 𝗼𝗳𝗶𝗰𝗶𝗮𝗹 𝗖𝗼𝗺𝗶𝘀𝗶𝗲𝗶 𝗘𝘂𝗿𝗼𝗽𝗲𝗻𝗲. Printre acestea, și POR Sud-Vest Oltenia,  în valoare de aproximativ 1,2 miliarde de euro, ce a primit miercuri, 25 mai, avizul din partea Guvernului și are printre obiective: dezvoltarea infrastructurii rutiere, sociale, de sănătate și de patrimoniu cultural, precum și investiții în mobilitatea urbană sau infrastructura de învățământ. Acest program cuprinde județele Dolj, Gorj, Mehedinți, Olt și Vâlcea.

Descentralizarea permite simplificarea procedurilor, transparentizarea și scurtarea timpilor, astfel încât generarea de politici publice regionale să ducă la investirea eficientă a fondurilor europene în funcție de specificul local.

Guvernul României a avizat în ședința de joi, 26 mai, cel de-al patrulea Program Operațional Regional (POR) pentru exercițiul financiar 2021-2027, aferent regiunii Nord-Vest. Astfel, în interval de o săptămână, au fost transmise oficial Comisiei Europene spre verificare și aprobare Programele Operaționale Vest, Sud-Vest Oltenia, Sud Muntenia și Nord-Vest ce vor fi implementate de Agențiile pentru Dezvoltare Regională, ca urmare a faptului că începând cu perioada de programare 2021-2027 acestea îndeplinesc funcția de Autorități de Management pentru Programele Operaționale Regionale.

„Este un moment mult așteptat pentru debirocratizare și pentru dezvoltarea echilibrată în care toate regiunile, prin negocieri purtate direct cu Comisia Europeană în funcție de specificul și necesitățile locale, devin competitive la nivel european”, a explicat Marcel Ioan Boloș, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene.

Sumele alocate pentru fiecare program:
POR Vest: 1,1 miliarde euro
POR Sud-Vest Oltenia: 1,2 miliarde de euro
POR Sud-Muntenia: 1,3 miliarde de euro
POR Nord Vest: 1,1 miliarde de euro