Vâlcov află azi dacă SCAPĂ de cei 8 ani de închisoare. Înalta Curte poate decide reluarea de la ZERO a procesului, cu șansa de prescriere în 2024

462

UPDATE: Magistrații au amânat pentru a treia oară luarea unei decizii în privința solicitării înainte de avocații lui Vâlcov. Noul termen stabilit pentru pronunțarea deciziei este 27 iunie.

ȘTIREA INIȚIALĂ: ICCJ poate da azi decizia privind cursul judecății dosarului în care fostul edil al Slatinei, Darius Vâlcov, a luat opt ani de închisoare cu executare în 2018, în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani (dosarul tablourilor). Instanța supremă a stabilit și confiscarea a 6,2 milioane lei, bani pe care fostul edil i-ar fi primit ca mită, precum și menținerea sechestrului instituit pe bunuri ridicate la perchezițiile făcute în 2015 în acest dosar, adică circa 170 de tablouri și alte opere de artă, trei lingouri de aur și diverse sume de bani. În 2019, s-a decis rejudecarea de la zero a dosarului după motivarea Curții Constituționale care a declarat nelegale completurilor de 3 judecători de la instanța de fond. Vâlcov a cerut Instanței Supreme reluarea de la zero a procesului, în timp ce DNA se opune și invocă pericolul ca faptele să se prescrie.

Cinci judecători de la ICCJ sunt așteptați azi să pronunțe după a doua amânare, o soluție privind cursul judecării apelurilor din dosarul de corupție al fostului primar al municipiului Slatina și fost ministru de Finanțe, Darius Vâlcov. Instanța va decide azi dacă se va continua procesul sau dacă decizia inițială se desființează iar tot cazul se rejudecă de la zero.

Avocatul lui Darius Vâlcov a cerut azi ca instanța să facă abstracție de hotărârea CJUE din decembrie 2021, să dea curs deciziei CCR și să dispună trimiterea dosarului la rejudecare în faza de fond, cu consecința desființării condamnării la opt ani de închisoare cu executare a clientului său.  DNA a arătat că în cazul rejudecării există riscul ca inculpații sa beneficieze de prescripție și să nu mai fie trași la răspundere. Prescripția ar interveni în 2024 ceea ce e insuficient pentru o rejudecare în fond și apoi o judecata în apel.

Vâlcov a fost trimis în judecată, în mai 2015. Este vorba de dosarul în care omul de afaceri Theodor Berna îl acuză că în 2009 primarul Slatinei ar fi pretind comision de 20% la lucrările de “Extinderea şi reabilitarea sistemelor de apă şi apă uzată în judeţul Olt”, al cărui beneficiar final este SC Compania de Apă Olt SA, operator regional, finanţarea fiind asigurată, majoritar, din fonduri europene nerambursabile.