Războiul din Ucraina transformă România în cel mai mare exportator

401

Războiul din Ucraina a transformat țara noastră în cel cel mai mare exportator de grâu, soia, ulei de floarea soarelui și de porumb din Uniunea Europeană.

În doar o săptămână, România a exportat peste 6.000 de tone de floarea soarelui. Pe de altă parte, fermierii se confruntă cu o criză a îngrășămintelor din cauza prețurilor uriașe și avertizează că legumele și fructele vor fi mai scumpe în acest an.

În tot acest timp, mii de români au luat cu asalt magazinele și au golit rafturile de ulei pentru a-și face stocuri de teama unei crize alimentare în urma războiului din Ucraina.

Adrian Chesnoiu, ministrul Agriculturii a declarat recent că în privința producției de ulei de floarea-soarelui nu depindem de Ucraina și Rusia.

Totodată, țara noastră a devenit și cel mai mare exportator de grâu din Europa, de la începutul războiului din Ucraina.

În săptămâna comercială ce începe cu 28 februarie, traderii au livrat peste 122.800 de tone de grâu, iar săptămăna următoare s-au adăugat alte 56.500 de tone. În ambele săptămâni cantitatea de marfă românescă este cea mai mare din UE, informează Economica.

De asemenea, România exportă masiv orz, de la începutul războiului din Ucraina. Într-o singură săptămână au fost exportate 47.700 de tone, dintre care peste 38.700 de tone în prima săptămână de după război.