Efectele războiului asupra preţurilor alimentelor: Cât s-au scumpit produsele alimentare de bază

155

În contextul războiului din Ucraina, România se confruntă cu un val de scumpiri la alimente. Efectele conflictului se resimt intens și la noi, iar analiștii au, în continuare, vești proaste.

Prețurile au suferit modificări de la începutul anului și până acum. Spre exemplu, într-un magazin, pentru un coș de cumpărături format din numai 7 produse se poate plăti și cu 15 lei față de cât plăteai la începutul lui 2022.

Comparând prețul pentru un coș de cumpărături la același magazin, s-a demonstrat cum s-au modificat preţurile de la începutul anului şi până acum. Cel mai mult s-ar fi scumpit legumele. Reprezentanții industriei alimentare admit însă că majorează prețurile de la o săptămână la alta, antreprenorii nu se tem de lipsa stocurilor, ci de creșterea prețurilor, care va fi resimțită mai ales de românii cu pensii și cu salarii modeste.

De la începutul anului și până acum, cel mai mult s-au scumpit ardeii, cu 6 lei pe kilogram, pentru roșii românii plătesc cu 3 lei mai mult pe kilogram, iar în 2 luni și jumătate bananele s-au scumpit cu 2 lei pe kilogram. În același interval, s-a scumpit și uleiul ci 11%, iar făina s-a scumpit cu 25% la raft.

Practic, fiecare produs și-a majorat prețul cu câte un leu, în perioada analizată. Însă prețurile alimentelor sunt în creștere și la nivel european din cauza scumpirilor din sectorul energetic, a războiului din Ucraina, precum și a crizei de pe piața îngrășămintelor. Cum cererea este mai mare ca de obicei, acest fapt pune presiune pe prețuri.

Problema este și mai gravă întrucât analiștii anunță un nou val de scumpiri, în perioada următoare. Rusia este cel de-al cincilea partener de comerț al UE, iar 2% din exporturile din zona Euro merg în Rusia.

Totuși, 40% din exporturile Rusiei merg către zona Euro, ceea ce înseamnă că Rusia va avea de suferit din punct de vedere economic din cauza sancțiunilor, motiv pentru care Europa va avea probleme în materie de stocare a cerealelor de bază.