Facebook și Instagram permit postările care cer moartea soldaților ruși și a lui Vladimir Putin

132

Utilizatorii de Facebook și Instagram din unele țări, inclusiv România vor avea voie să facă apel la violență împotriva soldaților ruși în contextul invaziei din Ucraina, după ce compania-mamă Meta a făcut o schimbare temporară a politicii sale privind discursul instigator la ură, relatează The Guardian.

Compania americană Meta, compania-mamă a Facebook, Instagram și WhatsApp, a anunţat joi că va permite excepţii de la reglementările sale privind conţinuturile care incită la violenţă şi la ură şi nu va elimina mesajele ostile la adresa armatei sau a liderilor ruşi.

Compania permite, de asemenea, temporar unele postări în care utilizatorii cer moartea președintelui rus, Vladimir Putin, și a omologul său din Belarus, Aleksandr Lukașenko.

„În contextul invaziei ruse în Ucraina, vom da dovadă de indulgenţă pentru forme de exprimare politică care ar încălca în mod normal regulile noastre în ceea ce priveşte discursurile violente cum ar fi cele care solicită moartea invadatorilor ruşi”, a confirmat pentru AFP Andy Stone, responsabil de comunicare în cadrul Meta.

Compania de social media permite temporar unele postări care cer moartea președintelui rus Vladimir Putin sau a președintelui belarus Alexandr Lukașenko.

Apelurile la moartea liderilor vor fi permise dacă nu conţin referiri şi la alte ţinte sau nu au doi indicatori de credibilitate cum ar fi locaţia şi metoda, potrivit Agerpres.

Declaraţia oficialului Meta a fost făcută după publicarea unui articol al agenţiei de presă Reuters, care a citat un schimb de e-mailuri între moderatori de conţinut din cadrul gigantului de social media, afirmând că modificarea regulamentului va fi valabilă în Armenia, Azerbaidjan, Estonia, Georgia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Rusia, Slovacia şi Ucraina.

E-mailurile spun că apelurile la violență împotriva rușilor sunt permise atunci când postarea vorbește în mod clar despre invazi Ucrainei.

Rusia a blocat Facebook pe teritoriul său săptămâna trecută, ca răspuns la decizia grupului californian de a interzice mass-media apropiată puterii (printre care postul de televiziune RT şi site-ul Sputnik) în Europa.