Pilotul avionului prăbușit în misiune era din Caracal

859

Un avion MIG-21 LanceR al aviaței române s-a prăbușit aseară, după ce a decolat de la baza Mihail Kogălniceanu într-o misiune de patrulare deasupra Dobrogei. Un elicopter IAR 330 Puma, care a fost trimis în misiune de salvare-căutare s-a prăbușit și el, iar șapte militari aflați la bord au murit. Azi-noapte, ora 02:00, MApN a anunțat că pilotul aeronavei a fost găsit decedat. Acesta era din Caracal.

Pilotul aeronavei MiG-21 LanceR decedat era din Caracal. A absolvit în 2010 Liceul Mihai Viteazul, specializarea matematică-informatică. Căpitanul Costinel Iosif Niță avea 31 de ani, era căsătorit şi nu avea copii. Din anul 2014, îndeplinea funcţia de pilot în cadrul Escadrilei 861 Aviație Luptă în Baza 86 Aeriană de la Borcea. Acumulase peste 570 de ore de zbor, din care aproximativ 420 pe MiG-21 LanceR.
,,O comisie a Statului Major al Forţelor Aeriene și Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Constanța continuă cercetarea împrejurărilor în care s-a produs accidentul. Conducerea Ministerului Apărării îşi exprimă regretul pentru tragicul accident şi este alături de familia îndoliată a căpitanului Costinel Iosif Niță, căzut la datorie. Joi, 3 martie, în toate unităţile militare din țară și în cele dislocate în afara teritoriului național vor fi organizate ceremonii militare și religioase de comemorare pentru militarii căzuți la datorie,, a transmis MApN.
8 militari au decedat:
– Locotenent-comandor Bogdan Florin
– Locotenent Pătrașcu Sorin
– Maistrul militar Banu Gelu
– Sergent Marinescu Ionuț
– Caporal cls. a III-a Lateș Cătălin
– Maistru militar cls. I Carp Vlad
– Maistru militar cls. a II-a Bosoi Sergiu
Aeronava prăbușită în apropiere de localitatea Cogealac, într-o zonă nelocuită, făcea parte dintr-o formație de două avioane MiG-21 LanceR care executa misiuni de patrulare aeriană deasupra Dobrogei.
Legătura radio a turnului de control cu aeronava prăbușită a fost pierdută la ora 20.00, iar la ora 20.03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac și Gura Dobrogei.
Toate aeronavele de tipul celor implicate în catastrofele aviatice din seara zilei de 2 martie, MiG-21 LanceR, respectiv IAR 330 Puma, au fost consemnate la sol până la elucidarea cauzelor producerii prăbușirilor.