Imaginile filmate în trafic, de camerele de bord, nu vor fi bază pentru amenzi

53

Camerele de bord folosite de zeci de mii de şoferi pentru a avea o dovadă în cazul în care păţesc ceva rău în trafic au devenit inutile. Parlamentul a respins definitiv legea care ar fi permis poliţiştilor să dea amenzi în baza filmărilor făcute în trafic.

Parlamentul a respins definitiv legea care ar fi permis polițiștilor să dea amenzi în baza filmărilor făcute în trafic. Asta face ca și schimbările Codului Rutier, care pedepsește în premieră comportamentul agresiv, să fie aproape degeaba: dacă polițistul nu constată direct fapta, ei nu pot da amenzi.

Imaginile filmate în trafic de camerele instalate pe bordul mașinilor, nu vor mai putea fi folosite ca bază pentru sancțiuni contravenționale.

”Sesizările venite din partea participanţilor la trafic pot să conţină un grad mare de Subiectivism, să aibă un substrat vindicativ. Nivelul actual al tehnologiei informatice ar permite cu uşurinţă alterarea unor înregistrări video.

Prin realizarea de montaj astfel că s-ar crea premiza sancţionării abuzive şi nelegale în contextul în care poliţiştii rutieri nu deţin atribuţii ori competenţe în certificarea veridicităţii acestor înregistrări video.” , se arată în motivarea parlamentarilor.

Aceștia spun că poliţiştii nu pot verifica dacă o înregistrarea este autentică.

În prezent, poliţiştii se folosesc de filmări doar în cazul în care ele au fost făcute cu dispozitive omologate.