Ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, a anunțat noi programe de sprijin pentru pentru fermieri în răspuns la nivelul mai mare la importuri față de producția autohtonă. Pentru că România importă cantități importante de struguri și cartofi, fermierii vor fi impulsionați să cultive prin acordarea de ajutoare de minimis.
Pe lângă susținerea producției de tomate, ardei, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac, ceapă verde și usturoi, anul acesta vine cu programe de sprijin și pentru cartofi și struguri de masă. Anunțul a fost făcut de către ministrul Agriculturii, deputatul de Olt Adrian Chesnoiu, cele două programe de minimis fiind la stadiul de elaborare și definitivare pentru a fi lansate în perioada imediat următoare.
Pentru fiecare program, se va aloca un buget de 15 milioane de lei. Măsura vine să impulsioneze producția autohtonă, în condițiile în care 80% din cartofii de pe piața românească sunt din import. De asemenea, România importă cantități importante de struguri, principalele țări furnizoare fiind anul trecut Republica Moldova, Grecia, Olanda și Germania.
În județul Olt sunt cultivate 1.900 de hectare cu cartofi și 30 de hectare de struguri de masă.
Reamintim că Programul „Tomata” 2022 susține producția de legume în spații protejate prin acordarea a: 4000 euro/beneficiar pentru producțiile de tomate valorificate în perioada 1 martie – 10 iunie și 15 octombrie – 9 decembrie, 1000 euro/beneficiar pentru producția de ardei, castraveți, fasole păstăi, salată, spanac și ceapă verde valorificate în perioada 15 octombrie – 9 decembrie, în timp ce prin Programul de susținere a usturoiului românesc se acordă 3000 euro/cultură/ha/beneficiar pentru producția de usturoi valorificată în perioada 1 iunie – 21 decembrie.