Valeriu Gheorghiță, despre etapele relaxării în România: „Masca este ultima barieră la care se va renunța”

154

Valeriu Gheorghiță – președintele Comitetului Naţional de coordonare a campaniei de vaccinare împotriva COVID-19 spune că, în perspectiva relaxărilor de la începutul primăverii, anunțate de ministrul Sănătății, ultima oară se va renunța la purtarea măștilor de protecție.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiță, a fost întrebat, la un post tv, care ar fi etapele unei posibile relaxări în România după valul 5 al pandemiei de Covid și la ce măsuri s-ar putea renunța pentru început, în contextul în care ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din restricții.

Întrebat care ar fi etapele unei posibile relaxări din luna martie și la ce măsuri putem renunța pentru început, Gheorghiță a precizat că în mod sigur masca de protecție va fi ultima pe listă.

„Aș putea să fiu mai sigur la ce vom renunța ultima oară, la purtarea măștilor de protecție. Este ultima barieră la care foarte probabil se va renunța. Dacă stau să mă gândesc la faptul că vom intra în această perioadă postpandemică sau de endemie, probabil că se vor schimba acei indicatori de la care procentul de persoane care participă la anumite evenimente în spații închise sau chiar deschise – evenimente cu număr mare de persoane – va fi modificat. Probabil că la un moment dat se va renunța și la obligativitatea prezentării unui test negativ sau a unui certificat de vaccinare sau a unuia de trecere prin boală. Cred că toate aceste lucruri în viitor vor fi modificate și, repet, se va modifica această această abordare din punct de vedere al controlului epidemiologic”, a spus Valeriu Gheorghiță, vineri seara, la Digi24.

Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a spus, într-un interviu pentru Digi24, că în aproximativ 3 săptămâni numărul infectărilor ar putea să scadă, iar din martie ar urma să fie luate măsuri de relaxare.

„Cred că până la sfârșitul lunii martie vom scăpa de o parte din măsurile restrictive. Și lucrul cel mai important e să avem de această dată o abordare predictibilă a perioadei următoare, nu de la o săptămână la alta. Masca ar trebui să fie ultima măsură la care să renunțăm. Măsurile de relaxare vor fi luate gradual”, a spus recent Rafila, pentru Digi24.